W marketach tygodnie azjatyckie więc nie mogłam przejść obojętnie, tym bardziej, że dziś grafik bardzo napięty i obiad musi być błyskawiczny i sycący. A ta zupa i sycąca i błyskawiczna i pyszna jest i nawet obecność tofu mi tu nie przeszkadza 😉 Zostawiam Wam zatem przepis i biegnę kosztować jako juror pyszności z kaszą w roli głównej na konkursie dla Uczniów zaprzyjaźnionych szkół 😉

Zupa z tofu z kapustą pak choi i mini kukurydzą

1 litr domowego bulionu warzywnego
2 kapusty pak choi
1 łyżeczka startego imbiru
1-2 łyżki sosu sojowego
½ pęczka dymki ze szczypiorkiem
1 opakowanie kolb mini kukurydzy
1 opakowanie tofu
Sól, pieprz

Tofu kroimy w kostkę. Kapustę pak choi kroimy w paseczki (oddzielamy delikatne listki od grubszej części). Szczypiorek wraz z dymką siekamy.
Do bulionu dodajemy starty na tarce imbir i pokrojone pak choi (tylko grubszą część) i kolby mini kukurydzy – gotujemy 5 minut. Następnie dokładamy tofu, szczypiorek z dymką i liście pak choi, wlewamy sos sojowy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy gorącą, smacznego ;D