Za fasolą nie przepadam, lubię jednak szukać takich potraw czy pomysłów na jej wykorzystanie które przekonają mnie, że fasola nie taka zła jest. Na jednym z food truckowych festiwali natknęłam się na zupę z czerwonej fasoli w stylu meksykańskim i nie omieszkałam zaryzykować i jej spróbować. Fasola podkręcona limonką i chili okazała się tak pyszna, że wylądowała na mojej liście do zrobienia w domu.

Jeśli  będziecie mieli w planach gotowania i braknie Wam głównego składnika – to nigdy nie wysyłajcie faceta do sklepu. Kupi on zamiast czerwonej fasoli czarną i to do tego w puszce ; ) No dobra przyznaje, że puszka ma swoje dobre strony znacznie skraca czas przygotowania zupy, ale czarna fasola to nie czerwona ; ) Co nie znaczy, że jej nie użyłam – użyłam i choć odbiegała od oryginału (który posłużył tu tylko za inspirację) to i tak była pyszna i zjadłam ją z wielkim smakiem i mogę oficjalnie powiedzieć – LUBIĘ FASOLĘ ; )

 

Zupa z czarnej fasoli z kurczakiem i kolendrą

 

1 puszka czarnej fasoli

1 cebula

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ – 1 łyżeczki płatków chili

1 łyżka oliwy

500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

Sól, pieprz

Dodatkowo:

1 filet z kurczaka gotowany lub pieczony

1 garść kolendry

2 łyżeczki śmietany

½ limonki

1 papryczka chili

2 łyżki startego żółtego sera

 

Do garnka wlewamy oliwę wsypujemy kmin rzymski i płatki chwili smażymy je chwilę. Kiedy z garnka zacznie unosić się zapach przypraw dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek – przesmażamy 1-2 minuty.

Fasolkę odcedzamy na sitku dodajemy ją do garnka. Wlewamy bulion – zupę zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy ją pod przykryciem około 20-30 minut. Zupę wyłączamy i odstawiamy aby trochę przestygła – blendujemy. Zupę ponownie podgrzewamy i doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem.

Kurczaka kroimy w paseczki. Papryczkę chili kroimy w plasterki.

Zupę rozlewamy do 2 miseczek – do każdej dodajemy porcję pokrojonego kurczaka, śmietany, sera, posypujemy pokrojoną papryczką chili, listkami kolendry i serwujemy w towarzystwie cząstek limonki, smacznego ; )