Tak, to jest ten dzień. Ten dzień w którym gotowanie, mieszanie, siekanie może przynieść ukojenie. A ta zupa swoim smakiem sprawi, że dzień stanie się choć ciut lepszy. I tą przepyszną zupę polecam Wam na obiad niezależnie od Waszego nastroju – jaki by nie był, po miseczce tej zupy będzie lepszy 

Zupa porowo-serowa z pulpecikami

2 pory
1 łyżka masła
3 serki topione naturalne lub śmietankowe
750 ml rosołu lub bulionu drobiowego

Pulpeciki:
500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
¼ szklanki bułki tartej
½ szklanki mleka
1 jajko
½ pora
Sól, pieprz

W garnku rozpuszczamy masło i dusimy w nim przez 15 minut drobno pokrojony por. Kiedy por zmięknie zalewamy go rosołem, dodajemy serki topione i gotujemy 15 minut (nie doprowadzając do wrzenia).
W międzyczasie do miski wkładamy mięso, dodajemy do niego bułkę tartą, jajko, posiekany drobno por i wlewamy mleko – wszystko starannie wyrabiamy. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy kolejny raz. Lekko wilgotną dłonią nabieramy porcję mięsa i formujemy pulpeciki. Pulpeciki podsmażamy na złoty kolor na patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zarumienione i podsmażone pulpeciki wkładamy delikatnie do zupy i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku sola i pieprzem i serwujemy.