„Smaki Wisły. Cztery pory roku” to jeden z tych projektów w których uczestniczyć to zaszczyt. Ja jednak ze Smakami miałam cały czas nie po drodze i nawet na ostatnie piątkowe spotkanie przybyłam z opóźnieniem i wielkimi przygodami ale się udało! Celem projektu jak mówią organizatorzy jest  “upowszechnianie wiedzy o roślinach, metodach ich uprawy oraz o kuchni staropolskiej i znaczeniu Wisły w ujęciu historycznym oraz w kontekście społecznym” czyli jednym słowem kulinarny powrót do przeszłości! I powiem Wam, że nie wiem jak wykład o miodzie (spóźniłam się dzięki PKP), ale warsztaty są super.
Dlatego też mam dziś dla Was przepis przygotowany przez Maćka Nowickiego specjalnie na te warsztaty, a że sezon kurkowy w pełni to można poszaleć i przygotować taką rewelacyjną zupę  (Fakt wymaga nieco zachodu, ale powiem Wam warto – zwłaszcza na specjalne okazje )

Zupa Montglas

1 pieczona kura (nie kurczak! )
½ kg kurek
1 cebula
5 żółtek
5 jajek
75 ml śmietany
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
Świeży tymianek
Około ½-1 szklanki bułki tartej
2,5 rosołu z kurczaka

Kurki oczyszczamy, cebulę kroimy w kostkę. Na 1 łyżce masła podsmażamy kurki razem z cebulą przez 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia po czym blendujemy je na gładką masę. Zblendowane kurki łączymy z żółtkami i śmietaną.
Rosół podgrzewamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy masło i energicznie mieszamy tak aby nie powstały gródki smażymy 1-2 minuty. Na patelnie wlewamy łyżkę bulionu – mieszamy zasmażkę raz jeszcze i całość przelewamy do rosołu, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy masę kurkowo-jajeczną – gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
Kurę obieramy z mięsa i drobno siekamy. Dodajemy do niej jajka, bułkę tartą, posiekany tymianek, sól, pieprz wyrabiamy. Za pomocą dwóch łyżek formujemy z masy kluski i wrzucamy je do gotującej się wody , gotujemy 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
Do miseczek nakładamy mięsne „kluski” i zalewamy je gorącą zupą, dekorujemy tymiankiem i serwujemy, smacznego 

PS. Zdjęcie autorstwa Ani Dobrowolańskiej z Smaczne Ujęcie