Wiem, że większość ma już dość grzybów. W sumie nawet ja średnio mogę na nie patrzeć, ale z drugiej strony szkoda mi ich nie wykorzystać skoro jest ich tyle i są tak piękne i dorodne. Ponieważ grzybami zapełniłam 2/3 wszystkich słoików w spiżarni teraz stawiam na dania obiadowe. I dziś moim zdaniem lepsza z zup grzybowych . Ja przygotowałam ją z samych trzonków prawdziwków, ale niezależnie jakich grzybów użyjecie zupa będzie i tak pyszna 

Zupa grzybowa z ziemniakami i koperkiem

500 gram grzybów (u mnie trzonki prawdziwków)
2-3 średniej wielkości ziemniaki
2 łyżki masła
1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
¼ szklanki śmietany 30 %
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 garść koperku
Sól, pieprz

Grzyby oczyszczamy, kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim przez 5 minut pokrojone grzyby. Do przesmażonych grzybów dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przesmażamy 1 minutę. Grzyby wraz z ziemniakami zalewamy bulionem, dodajemy do niego ziele angielskie i liście laurowe – zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień , przykrywamy garnek i gotujemy zupę 20 minut.
Do zupy wlewamy śmietankę, posiekany koperek, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem – gotujemy 5 minut. Jeśli jest potrzeba doprawiamy raz jeszcze, jeśli nie serwujemy, posypaną koperkiem, smacznego