Zupa botwinka to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Mistrzynią jej przygotowywania była moja prababcia Stasia – to właśnie spod jej ręki wychodziły najlepsze na świecie zupy. Ja cały czas próbuje jej dorównać i sądząc po tym jak szybko zupa zniknęła z garnka – chyba mi się to w końcu udało ; )

Zupę botwinkę można przygotować na bulionie warzywnym (http://igraszkilosu.pl/domowy-bulion-warzywny/), można wykorzystać także niedzielny rosół – jaką bazę wybierzecie zależy tylko od Was ; )

 

Zupa botwinka z ziemniakami

 

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

4-5 szt. średniej wielkości ziemniaki

1 pęczek botwinki z buraczkami

1 łyżeczka soku z cytryny

2-3 łyżki śmietany 30 lub 18%

Sól, pieprz

 

Bulion podgrzewamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Botwinkę płuczemy, osuszamy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę.  Do podgrzanego bulionu dodajemy ziemniaki i buraczki – gotujemy 12 minut.

Łodyżki botwinki drobno siekamy, liście kroimy w paseczki.

Kiedy ziemniaki będą już al `dente  dodajemy posiekane łodyżki botwinki i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Następnie dodajemy liście botwinki i sok z cytryny i gotujemy 1 minutę.

Do śmietany dodajemy gorący bulion – mieszamy , tak przygotowaną śmietanę wlewamy do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mieszamy i serwujemy, smacznego  ; )