Zupa botwinka to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Mistrzynią jej przygotowywania była moja prababcia Stasia – to właśnie spod jej ręki wychodziły najlepsze na świecie zupy. Ja cały czas próbuje jej dorównać i sądząc po tym jak szybko zupa zniknęła z garnka – chyba mi się to w końcu udało ; )
Zupę botwinkę można przygotować na bulionie warzywnym (http://igraszkilosu.pl/domowy-bulion-warzywny/), można wykorzystać także niedzielny rosół – jaką bazę wybierzecie zależy tylko od Was ; )
Zupa botwinka z ziemniakami
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
4-5 szt. średniej wielkości ziemniaki
1 pęczek botwinki z buraczkami
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki śmietany 30 lub 18%
Sól, pieprz
Bulion podgrzewamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Botwinkę płuczemy, osuszamy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Do podgrzanego bulionu dodajemy ziemniaki i buraczki – gotujemy 12 minut.
Łodyżki botwinki drobno siekamy, liście kroimy w paseczki.
Kiedy ziemniaki będą już al `dente dodajemy posiekane łodyżki botwinki i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Następnie dodajemy liście botwinki i sok z cytryny i gotujemy 1 minutę.
Do śmietany dodajemy gorący bulion – mieszamy , tak przygotowaną śmietanę wlewamy do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mieszamy i serwujemy, smacznego ; )