W weekend oprócz kibicowania naszym produkowałam dżemy. Będę mieć więc dla Was znowu nowe inspiracje, ale zanim przetwory to dziś polecam Wam zupę z serii gramy w zielone. Pełno w niej warzyw, które dostać możemy na targu – bób, cukinia, zielona fasolka w jednej aromatycznej i bardzo pożywnej wersji – idealnej na przywitanie  sezonowych warzyw, polecam 😀

 

Zielona zupa jarzynowa we włoskim stylu

 

½ niedużej cukinii

½ niedużego brokuła

2 średniej wielkości ziemniaki

1 garść zielonej fasolki

1 garść bobu

½ niedużego pora

2 litry domowego bulionu warzywnego

1 garść natki pietruszki

1 łyżeczka soku z limonki

½ szklanki startego parmezanu

1 łyżka oliwy

Sól, pieprz

 

Bób obieramy ostrym nożem ze skórki. Fasolkę płuczemy, obcinamy końcówki, kroimy na pół. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Umytą cukinie kroimy w pól plasterki.

W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej pokrojonego w pół plasterki pora. Kiedy por się zeszkli zalewamy go bulionem. Do bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki, bób i fasolkę, wlewamy sok z limonki i gotujemy zupę 10 minut. Następnie dodajemy różyczki brokuła, a po kolejnych 5 minutach cukinie. Do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem – gotujemy 1 minutę.

Zupę serwujemy gorącą posypaną startym parmezanem – smacznego 😀