Kiedy mieszka się w niezbyt dużym mieście dostęp do niektórych składników bywa ograniczony. Od jakiegoś czasu chodziły za mną potrawy kuchni azjatyckiej w których wykorzystywana jest pasta miso. I w końcu się udało – kupiłam i oto są. Rewelacyjne żeberka marynowane w paście miso z bardzo orzeźwiającą i pikantną sałatką z ogórków  PS. Świetnie sprawdzą się na imprezie Andrzejkowej 

Żeberka w piwie i paście miso z sałatką z ogórków

1 kg żeberek wieprzowych
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
Woda

Marynata:
1 jasne ulubione piwo
3 łyżki pasty miso
2-3 łyżki cukru

Sałatka z ogórków :
2 ogórki szklarniowe
1 łyżeczka startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziaren słonecznika
1 papryczka chilli
1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
2 łyżka cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
3-4 łyżki oleju

Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na porcję. W dużym garnku gotujemy wodę z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Do gotującej się wody wkładamy żeberka i gotujemy je 30 minut. Żeberek wyjmujemy i studzimy.
W misce łączymy ze sobą pastę miso, piwo i cukier. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy wystudzone żeberka i marynujemy je minimum 2 godziny ( a najlepiej całą noc). Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy je folia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy żeberka jeszcze 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią.
W czasie kiedy żeberka się pieką przygotowujemy sałatkę. Ogórka myjemy i za pomocą temperówki do warzyw kroimy ją na spaghetti. Ogórka można też pokroić w plastry wzdłuż następnie pokroić w cienkie paseczki. Tak przygotowanego ogórka przekładamy do miseczki i lekko solimy – odstawiamy na bok.
W słoiczku lub miseczce łączymy ze sobą olej, olej sezamowy, ocet i cukier. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek – wszystko starannie mieszamy.
Ogórka lekko odciskamy z nadmiaru wody, polewamy powstałym sosem, dodajemy ziarna sezamu mieszamy.
Upieczone żeberka dekorujemy sałatką z ogórków, posypujemy sezamem i serwujemy gorące, smacznego