Facebook ma jedną funkcję która bardzo lubię . Przypomina wydarzenia sprzed kilku lat, o których my czasami zupełnie zapominamy. Mnie od 2 dni przypomina o cudownej wizycie w Londynie. Tak, dokładnie rok temu po raz pierwszy (i mam nadzieję nie ostatni) zwiedzałam jedno z najciekawszych (również kulinarnie) miast. A, że wspomnienia fajne to umacniam je brytyjskimi smakami i na obiad inspirowana kuchnią Wielkiej Brytanii zapiekanka 

Zapiekana alla cottage pie

1 kg udźca wołowego (może być też wieprzowina )
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
250 gram pieczarek
Około 500 ml bulionu wołowego
½ szklanki groszku (może być mrożony)
1 duża marchewka
1 gałązka tymianku
1-2 łyżki mąki
Sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Puree:
½ kg ziemniaków
2 łyżki masła
¼ szklanki śmietany 30%
½ szklanki startego parmezanu
Sól, pieprz

Mięso myjemy, osuszamy kroimy w kostkę. W rondlu podgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej (najlepiej partiami) pokrojone mięso. Do zarumienionego mięsa dodajemy tymianek, pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki – mieszamy i smażymy wszystko 3-4 minuty. Mięso zalewamy bulionem i dusimy je około 30 minut. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i groszek– dusimy kolejne 15 minut (jeśli mięso jest jeszcze twarde przedłużamy czas duszenia). Do sosu dodajemy rozrobioną w odrobinie wody mękę- gotujemy 2 minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie ziemniaki obieramy i gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie (ziemniaki mają być miękkie). Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ubijamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, wlewamy śmietanę i wszystko jeszcze raz ubijamy przy okazji mieszając składniki. Puree doprawiamy do smaku sole i pieprzem.
Duże naczynie żaroodporne lub małe foremki delikatnie smarujemy masłem i wykładamy uduszone mięso – wlewamy też po odrobinie powstałego sosu. Na mięso wykładamy puree. Posypujemy je tartym parmezanem i za pomocą widelca robimy na wierzchu dowolny wzorek.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Serwujemy z sałatą, smacznego