Konkursy to fajna sprawa. Uwielbiam brać w nich udział, bo zmuszają one do twórczego działania. Co ugotować, upiec, jak zrobić zdjęcie, żeby dać zauważyć się komisji. I powiem Wam nie ma na to przepisu. Osobiście wolę brać udział w konkursach niż je organizować bo przechodzę przez prawdziwą mękę w momencie wyboru zwycięzców. Za każdym razem nie śpię po nocy bo nie wiem, który przepis wybrać. Ponieważ nie jest to łatwa decyzja wczoraj powołałam komisję i po długich naradach wybraliśmy 3 przepisy. Z góry zaznaczam, że wszystkie były super i gdybym miała więcej nagród na pewno byście je dostali. Za to obiecuję, że już niedługo będzie kolejny super konkurs i już czekam na propozycję tematu przewodniego, a teraz wyniki:

I miejsce – Kacper Tyczyński
II miejsce – Gosia Skrzypczak
III miejsce – Anna Kamińska
( proszę o przesłanie danych na adres igraszkilosugosi@gmail.com) GRATULUJE 
Szczegóły konkursu

Dyniowa Panna Cotta – autor Kacper Tyczyński

Składniki na 5 porcji:
300 ml mleka,
300 ml śmietanki 36%,
600 g puree z dyni,
100 g cukru,
2 łyżeczki żelatyny,
esencja waniliowa,
cynamon, żurawina.

Żeby zrobić puree z dyni możemy ją upiec z korzennymi przyprawami lub ugotować ją w małej ilości wody z laską cynamonu i goździkiem. Jeżeli gotujemy dynię, to część płynu trzeba odparować. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach mleka, resztę mleka łączymy z puree z dyni i ze śmietanką, dodajemy cukier i esencję waniliową, podgrzewamy. Żelatynę z mlekiem również podgrzewamy, dodajemy do reszty składników. Przelewamy do foremek, można je wcześniej przesmarować olejem roślinnym, a na dno położyć papierowe kółko, co potem ułatwi nam wyjęcie deseru. Zostawiamy najlepiej na noc.

Sałatka z pieczonej dyni i buraków – autor Gosia Skrzypczak

Składniki:0,5 kg dyni
3 małe podłużne buraki
150 g sera feta
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
czarny pieprz i sól morska do smaku
4 łyżki oleju z pestek dyni
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii

Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w słupki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć dynię, skropić ją olejem, posypać solą, obłożyć czosnkiem grubo pokrojonym. Buraki dokładnie umyć skropić olejem i zawinąć w folię aluminiową. Również umieścić w piekarniku na półce obok naczynia z dynią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć dynię, a buraki pozostawić na kolejne 15 minut. Dynię i buraki wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia, pokroić w jednakową kostkę, przełożyć do miski. Dodać pokrojona w kostkę fetę oraz cebulę pokrojoną w krążki. Skropić całość dresingiem przygotowanym z oleju z pestek dyni, miodu, musztardy, soli i pieprzu, oregano i bazylii. Odstawić na kilka-kilkanaście minut, aby smaki się przeniknęły. Smacznego J

Orkiszowa (prawie!) pizza z brukselką – autor Anna Kamińska
ciasto na dwie średnie pizze:
250 g mąki orkiszowej
50 g mąki pszennej 00
3 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
200-250 ml letniej wody

Drożdże mieszamy z 200 ml letniej wody. Mąkę i sól przesiewamy do misy robota i dodajemy oliwę. Mieszamy na średnich obrotach stopniowo dolewając wodę z drożdżami. Wyrabiamy na gładkie ciasto dolewając wodę lub dosypując mąkę. Ciasto formujemy w kulę i przekładamy do miski wysmarowanej oliwą. Przykrywamy je folią i wstawiamy na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem pizzy wyjmujemy ciasto z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 240 st. C.

sos do posmarowania pizzy:
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
otarta skórka i sok z cytryny
1 łyżeczka soli morskiej
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z solą, skórką i sokiem z cytryny. Odstawiamy.

składniki na wierzch pizzy:
100 g brukselki
1 mozzarella bufala
200 g koziego twarożku
1 średnia czerwona cebula
1/2 czerwonego chili
skórka z cytryny, sól morska i świeżo mielony pieprz do posypania
Brukselki przelewamy na sicie wrzątkiem, a następnie zimną wodą i kroimy je na plasterki. Cebulę kroimy w piórka, chili na małe kawałki.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na dwa okrągłe placki. Smarujemy je sosem z oliwy, czosnku i cytryny. Układamy pokrojoną bufalę i dodajemy porcje koziego serka. Układamy brukselkę, piórka cebuli i krążki chili. Posypujemy solą morską i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Pieczemy ok. 20 minut. Upieczone pizze posypujemy skórką otartą z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i solą. Podajemy.