Zostaniemy jeszcze dziś w smakach cytrusowych, ale tym razem zdecydowanie wytrawnych i z mocą  I do tego trochę świątecznych bo wódka limonkowo-imbirowa może być nie tylko pysznym, rozgrzewającym alkoholem w jesienne i zimowe wieczory. Sprawdzi się znakomicie jako prezent na Mikołaja czy pod choinkę ale oczywiście tylko dla osób dorosłych  Przygotowuje się ją szybko, a pyszna jest już po 24 godzinach, ale oczywiście jak to alkohol im dłużej postoi tym smaczniejszy 

Wódka limonkowo-imbirowa

250 ml spirytusu
1 limonka
5 plasterków imbiru
2 łyżki cukru
1 szklanka wody

Limonkę sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy dokładnie białe albedo. Limonkę kroimy na cząstki i przekładamy je do słoika. Do limonki dodajemy plasterki imbiru i zalewamy je spirytusem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na minimum 24 godziny (max 3 dni).
Wodę zagotowujemy z cukrem, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Limonkę i imbir zalany spirytusem odcedzamy, płyn wlewamy z powrotem do słoika lub 0,5 litrowej butelki. Do płynu wlewamy wystudzoną wodę z cukrem – mieszamy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin do przegryzienia i schłodzenia.
Podajemy schłodzoną, na zdrowie 

PS. Spirytus można zastąpić wódką czystą wtedy używamy jej 450 ml, a cukier rozpuszczamy nie w szklance a w 50 ml wody