Sezon na figi wciąż trwa i prawie wszędzie można kupić te słodkie owoce. Robiliśmy już z nich dżem, piekliśmy ciasto a dziś mam propozycję tylko dla dorosłych. Tak dobrze myślicie będzie to domowa wódka smakowa ; ) Wódki smakowe są rewelacyjną sprawą bo robi się je prosto, mamy całą paletę możliwości na ich wykonanie (mam dla Was całą masę inspiracji ale wszystko po kolei ), a do tego nie trzeba czekać miesiącami aby móc cieszyć się ich smakiem. Nie przedłużając więc zapraszam na kolejną  jesienną propozycję (po gruszkowej z przyprawami korzennymi  i jabłku z karmelem) 😉

 

Wódka figowa z lawendą

 

4 szt. dojrzałych fig

1 nieduża gałązka lawendy (łodyżka plus kwiatostan) lub ¼ łyżeczki suszonej

1/2 łyżeczki soku z limonki

500 ml ulubionej wódki

 

Figi myjemy i osuszamy. Kroimy je (razem ze skórką) w plasterki i przekładamy do dużego słoika. Dodajemy gałązkę lawendy i zalewamy całość wódką. Słoik zakręcamy, potrząsamy zawartością i odstawiamy ją na 24 godziny. Słoik odkręcamy dodajemy sok z limonki, ponownie zakręcamy, potrząsamy zawartością i ostawiamy wódkę na kolejne 2 dni.

Po 3 dnia wódka jest gotowa do picia, przecedzamy więc ją i przelewamy do butelki. Najlepiej smakuje lekko schłodzona, na zdrowie!