Ten tydzień to czyste szaleństwo, ale pomimo zmęczenia lubię tą intensywność. Ma ona kilka minusów np. brak czasu na gotowanie. Mam na taki czas kilka patentów i to jest jeden z nich. Kiedy w supermarketach pojawił się porcjowany makaron udon (który należy tylko na chwile zalać wodą ) stale gości w mojej lodówce. Na jego bazie można przygotować wiele pysznych dań a ten w stylu syczuańskim z mieloną wieprzowiną należy do jednych z moich ulubionych – może i w Waszym menu zagości na stałe?

 

Udon w stylu syczuańskim

 

1 opakowanie makaronu udon

250 gram mielonej wieprzowiny

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki białego pieprzu

½ łyżki sosu sojowego

½ łyżki startego imbiru

½ łyżki startego czosnku

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

½ łyżeczki posiekanego chilli

Dodatkowo:

1 łyżka pasty sezamowej

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżeczki oleju z chili

2 ząbki czosnku

Szczypta soli i pieprzu

1 szklanka bulionu drobiowego

1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie)

1 garść kolendry

kilka ziaren czerwonego pieprzu

 

Makaron udon przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Mięso mielone mieszamy z sosem sojowym jasnym i ciemnym, solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim przez minutę starty czosnek i imbir. Dodajemy mięso i smażmy je około 5 minut lub do pięknego zarumienienia się mięsa.

W rondelku mieszamy ze sobą bulion, pastę sezamową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, olej sezamowy – mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy mięso – gotujemy 1 minutę. Jeśli smak jest zbyt słony dosypujemy odrobinę brązowego cukru.

Makaron nakładamy do 2 miseczek, zalewamy powstałym sosem, dodajemy olej chili, posypujemy kolendrą i pokruszonym czerwonym pieprzem i  serwujemy, smacznego ; )