Ten tydzień to czyste szaleństwo, ale pomimo zmęczenia lubię tą intensywność. Ma ona kilka minusów np. brak czasu na gotowanie. Mam na taki czas kilka patentów i to jest jeden z nich. Kiedy w supermarketach pojawił się porcjowany makaron udon (który należy tylko na chwile zalać wodą ) stale gości w mojej lodówce. Na jego bazie można przygotować wiele pysznych dań a ten w stylu syczuańskim z mieloną wieprzowiną należy do jednych z moich ulubionych – może i w Waszym menu zagości na stałe?
Udon w stylu syczuańskim
1 opakowanie makaronu udon
250 gram mielonej wieprzowiny
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki białego pieprzu
½ łyżki sosu sojowego
½ łyżki startego imbiru
½ łyżki startego czosnku
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
½ łyżeczki posiekanego chilli
Dodatkowo:
1 łyżka pasty sezamowej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki oleju z chili
2 ząbki czosnku
Szczypta soli i pieprzu
1 szklanka bulionu drobiowego
1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie)
1 garść kolendry
kilka ziaren czerwonego pieprzu
Makaron udon przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Mięso mielone mieszamy z sosem sojowym jasnym i ciemnym, solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim przez minutę starty czosnek i imbir. Dodajemy mięso i smażmy je około 5 minut lub do pięknego zarumienienia się mięsa.
W rondelku mieszamy ze sobą bulion, pastę sezamową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, olej sezamowy – mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy mięso – gotujemy 1 minutę. Jeśli smak jest zbyt słony dosypujemy odrobinę brązowego cukru.
Makaron nakładamy do 2 miseczek, zalewamy powstałym sosem, dodajemy olej chili, posypujemy kolendrą i pokruszonym czerwonym pieprzem i serwujemy, smacznego ; )