Zaczęliśmy Nowy 2016 rok. Wielu z nas sporządza wtedy listę postanowień, jak jest z Wami? Macie swoją listę? Ja od kilku lat jej nie sporządzam aby na koniec roku nie wpadać w depresję, że nie udało mi się z niej wywiązać. Za to co roku stawiam sobie wyzwanie. Książkowe wyzwanie. Nie wiem czy Wam pisałam, ale moją drugą pasją po gotowaniu są właśnie książki. Towarzyszą mi zawsze i wszędzie i staram się zachęcać swoich przyjaciół aby sięgali po nie jak najczęściej. Was też do tego zachęcam. W Internecie jest sporo wydarzeń na które można się zapisać, najbardziej popularnym jest przeczytanie 52 książek w ciągu roku. Nie spokojnie nie musicie ich aż tyle przeczytać, ale sięgajcie po nie jak najczęściej. Książki przenoszą nas w zupełnie inny świat, odprężają i pobudzają nie tylko naszą wyobraźnię. Ja w tym roku zamierzam sięgnąć po książki, których dawno nie czytałam, a zawsze miałam ochotę przeczytać jeszcze raz i po takie, które zawsze odkładałam na później ; ) Jeśli i Wy chcecie podjąć wyzwanie zapraszam np. do tego wydarzenia https://www.facebook.com/lubie.czytac.ksiazki/photos/a.314981128525911.85092.314979168526107/1088366241187392/?type=3&theater
– a moje postępy w ciągu roku będziecie mogli śledzić na Instagramie na którego Was serdecznie zapraszam (@IGRASZKILOSU ). UWAGA ! BĘDĄ KONKURSY !!
Aby czytanie przebiegało w przyjemnej atmosferze dobra książka potrzebuje kubka dobrej kawy lub herbaty i coś słodkiego. Ja dziś proponuje wprowadzić trochę orientalnego powiewu i zapraszam Was na pączki tureckie z bajecznie pachnącym syropem różanym (cytrynowy, limonkowy i pomarańczowy też jest genialny). Jednym słowem przyjemnego czytania i smacznego łasuchowania 😉

Tureckie pączki z syropem różanym

Pączki:
3 szklanki mąki
1/5 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła
Około 1 -1,5 szklani ciepłej wody

Syrop:
½ szklanki cukru różanego + ½ szklanki cukru białego (można dać jedną szklankę białego lub brązowego cukru)
3 łyżki nalewki różanej lub białego wina
½ szklanki wody
Sok z ½ limonki/ cytryny (jeśli pomijamy różany cukier i nalewkę dajemy sok z 1 limonki lub cytryny)
Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia

Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki letniej wody i zostawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Na patelni lub w mikrofalówce rozpuszczamy 2 łyżki masła i odstawiamy do przestygnięcia.
Do wyrośniętego zaczyny dodajemy mąkę, przestudzone masło i letnią wodę, wyrabiamy wszystko na gładkie, elastyczne ciasto po czym odkładamy je w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy syrop łącząc w rondelku wszystkie składniki, które gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, tak aby cukier się rozpuścił, a część wody odparowała.
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczy po 3 -5 minut z każdej ze stron aż uzyskają ładny złoty kolor. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy.
Pączki serwujemy gorące razem z syropem różanym lub cytrynowym, ewentualnie jeśli zabieramy je np. do pracy każdy pączek starannie obtaczamy w syropie i zostawiamy je w nim na 1 minutę aby syrop przeniknął w głąb każdego pączka.