Po niedzielnych szaleństwa w śniegu zaczęło mnie coś łamać w kościach. A, że wolę walczyć z chorą naturalnymi środkami przygotowałam sobie pyszną i bardzo zdrową, zupę czosnkową. Jak wiemy czosnek jest naturalnym antybiotykiem więc warto po niego sięgać zwłaszcza zimą, szczególnie w postaci aromatycznej, rodem z Turcji zupy, na którą was dziś serdecznie zapraszam 😉

Turecka zupa czosnkowa

750 ml rosołu z kurczaka
250 ml mleka
Główka czosnku
½ łyżeczki oregano
¼ kostki masła + ¼ kostki masła
1 łyżka mąki
4 kromki pieczywa
Sól, pieprz

Do rosołu dodajemy mleko i podgrzewamy na wolnym ogniu około 10 minut. Czosnek wyciskamy przez praskę dodajemy do bulionu. Na patelni rozpuszczamy połowę masła dodajemy łyżkę mąki i robimy zasmażkę, którą dodajemy do zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Resztę masła topimy na patelni, chleb kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle aż będzie ładnie zarumienione. Zupę nalewamy do talerzy, posypujemy grzankami i od razu podajemy.