Macie takie chwile kiedy chcielibyście się choć na chwile znowu stać się dzieckiem? Ja miewam takie myśli zwłaszcza w weekendy. Nie wiem czy wynika to z tego, że właśnie w weekendy z rodzicami i dziadkami celebrowaliśmy na spokojnie wszystkie posiłki czy po prostu jestem przemęczona i marzę o tych chwilach beztroski. Tak czy inaczej dziś postawiłam na smaki dzieciństwa w nieco odświeżonej formie. Kanapki z jajkiem na twardo to jedna z tych pozycji, którą jako dziecko uwielbiałam i tak jest do tej pory, zwłaszcza w tej konfiguracji ; )

 

Tosty z jajkiem, awokado i ricottą

 

1 bagietka

1 łyżka masła

4 łyżki serka ricotta

1 awokado

2 jajka

6-8 szt. pomidorków koktajlowych

Sól, pieprz

 

Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie 9 minut. Zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na plasterki.

Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy na plasterki.

Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na połówki.

Bagietkę rozpinamy na pół, a każdą połówkę na 3 części. Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy bagietkę i smażymy ją na złoty kolor z dwóch stron.

Chrupiącą bagietkę smarujemy serkiem ricotta, na nim układamy plasterki awokado, jajka i połówki pomidorków, całość oprószamy solą i pieprze, serwujemy, smacznego ; )