Jajecznica – chyba każdy od przygotowania tej właśnie potrawy zaczynał przygodę z gotowaniem. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie jej to nic prostszego trochę masła, wbić jajka, pomieszać je chwile na patelni i gotowe. I to niespodzianka – nie jest to aż tak proste. Ponoć sekretem delikatnej, puszystej jajecznicy jej odpowiednie rozkłócenie jajek. Sprawdziłam to. Fakt – kiedy białko stworzy z żółtkiem jedną całość (najlepiej użyć miksera do ich wymieszania) otrzymamy jajecznicę idealną, a kiedy dodajemy do niej jeszcze kurki to wierzcie mi nie będzie niczego pyszniejszego. Tak zaczęty dzień może być tylko cudowny <3
Tosty z jajecznicą i kurkami
200 gram kurek
3 łyżki masła
8 jajek
6 kromek chleba na zakwasie
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sól, pieprz
Kurki przekładamy do miski, wsypujemy 1 łyżkę soli i zalewamy je gorącą wodą – mieszamy. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy kurki. Jeśli na kurkach nadal jest piach, czynność powtarzamy raz jeszcze, jeśli nie kurki osuszamy na ręczniku papierowym.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy na niej oczyszczone i osuszone kurki (około 5 minut). Kurki solimy i delikatnie pieprzymy. Odstawiamy.
Rozgrzewamy patelnie grillową. Na rozgrzanej patelni układamy kromki chleba grillujemy je po 1- 2 minuty z każdej strony. Kiedy chleb się zazłoci przekładamy go na deskę i smarujemy delikatnie masłem.
Jajka wbijamy do miseczki i za pomocą miksera ubijamy je chwilę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, wylewamy masę jajeczną , lekko solimy i pieprzymy – ciągle mieszając smażymy jajka aż do uzyskania porządanej konsystencji.
Na tosty kładziemy porcję jajecznicy a na niej porcję kurek, posypujemy wszystko posiekanym szczypiorkiem i serwujemy, smacznego 😀