Karnawał trwa w najlepsze, ostatki zbliżają się wielki krokami czas więc na śledzika. A, że u nas standardowo w planach dziś seans i spotkanie z HP postawiłam na śledzika w nieco innej odsłonie. Tatar. Tak tatar ze śledzia też może być pyszny, o czym przekonałam się całkiem nie dawno. Śledź w tej wersji zadebiutował u mnie na Wigilii został zatwierdzony przez całą rodzinę i teraz pojawia się w miarę systematycznie i już wiem, że nie zabraknie go też na wielkanocnym stole. Jeśli więc szukacie pomysłu na kolację czy spotkanie z przyjaciółmi to ja polecam, bo prosty i pyszny ten śledzik jest 

Tatar ze śledzia z marynowaną papryką

4 filety marynowanego śledzia
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
4 szt. marynowanych grzybków
1 łyżka posiekanej marynowanej papryki
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz

Śledzie obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
Do miseczki przekładamy posiekany szczypiorek, pokrojone w kostkę grzyby i paprykę. Dodajemy chrzan i sok z cytryny – mieszamy. Dodajemy pokrojonego śledzia – mieszamy i doprawiamy tatara so smaku solą i pieprzem.
Tatara przekładamy do dwóch miseczek a następnie przekładamy na 2 talerzyki, serwujemy z ulubionym pieczywem i np. zimną czystą smacznego