Na ten weekend zaplanowaliśmy pierwsze grillowanie. Niestety pogoda zapowiada i ta za oknem sprawia, że z naszych planów może wyjść figa, chociaż gdyby tak spadł śnieg mogłoby być ciekawie. Grill w śniegu?! Kto wie? Ale ponieważ śniegu dziś nie ma, za to deszczowe chmury na horyzoncie szaszłyki będziemy grillować ale na patelni 🙂 Jeśli i Wam tęskno za takimi smakołykami to polecam, zwłaszcza jeśli pod ręką kurczaka macie i nie wiecie co z niego przygotować 😀

Szaszłyki z kurczakiem cukinią i papryką

500 gram mięsa z udźców z kurczaka
1 nieduża cukinia
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
Sól, pieprz
Oliwa

Marynata:
½ szklanki sosu sojowego jasnego
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oleju
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki ziaren sezamu

Filety z udźca kurczaka kroimy na kawałki na 1 kęs.
W miseczce łączymy ze sobą sos sojowy i cukier – mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek i starty na tarce imbir, a także olej sezamowy i zwykły – mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojonego kurczaka i marynujemy go minimum 2 godziny (najlepiej całą noc).
Patyczki do szaszłyków wkładamy na 30 minut do wody.
Umytą cukinię kroimy w plasterki. Umyta, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w grubą kostkę. Cukinie i paprykę przekładamy do miski, skrapiamy olejem i oprószamy solą i pieprzem – mieszamy.
Na namoczone w wodzie patyczki nabijamy zamarynowane kawałki kurczaka na przemian z papryką czerwoną, żółtą i cukinią.
Szaszłyki kładziemy na rozgrzanego grilla lub patelnie grillową i grillujemy je po 4-6 minut z każdej strony. Przed podaniem szaszłyki posypujemy ziarnami sezamu, serwujemy, smacznego 😀