Grudzień alkoholami świątecznymi u mnie stoi, bo u mnie dodawane są do prezentów świątecznych dla dorosłych i kombinuje z ich rodzajami co roku. Waszym zainteresowaniem cieszyło się i limoncello i nalewka z granatu więc mam nadzieję, że i ta – idealna na świąteczny stół podbije Wasz kubki smakowe 

Świąteczna wódka z żurawiną i przyprawami korzennymi

1 litr wódki
6 łyżek brązowego cukru
50 ml wody
1 kora cynamonu
½ laski wanilii
2-3 goździki
2-3 plasterki imbiru
Skórka z 1 pomarańczy
Skórka z 1 cytryny
1 szklanka świeżej żurawiny

Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier – studzimy. Wystudzoną wodę z cukrem mieszamy z wódką.
Do butelki wkładamy laskę wanilii, korę cynamonu, goździki i imbir. Następnie dodajemy skórki z pomarańczy i cytryny (bez białego albedo) o opłukaną wcześniej żurawinę – wszystko zalewamy wódką i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie wódka jest już gotowa do spożycia, ale im dłużej postoi tym nabierze ciekawszego smaku