Kochani przygotowani już do tej wyjątkowej kolacji? A może jeszcze robicie ostatnią listę zakupów, lepicie pierogi albo sprzątacie? U nas w zasadzie już koniec – zostało mi tylko obsmażyć krokiety i będę mogła chwilę odpocząć, zanim pochłonie mnie łazienka 🙂 Będzie długa relaksująca kąpiel, muzyczka i szklaneczka świątecznej sangrii – w  końcu po tych dwóch maksymalnie ciężkich dniach nagroda się należy 🙂 I takiej chwili wytchnienia przed wigilijną kolacją życzę każdemu ; ) Wasze Zdrowie Kochani!

 

Świąteczna biała sangria

 

1 butelka białego wina (użyłam wytrawnego)

1 zielone jabłko

2-3 szt. mandarynek

1 cytryna

2/3 szklanki żurawiny

2-3 łyżki miodu

500 ml gazowanej wody

Lód

 

Jabłko kroimy w niezbyt drobną kostkę przekładamy do dużego słoika lub dzbanka. Cytrynę i mandarynki kroimy w cienkie plasterki, a następnie każdy na pół lub na cztery części. Przekładamy do jabłek. Połowę żurawiny kroimy na pół, resztę zostawiamy w całości – dodajemy do wcześniej pokrojonych owoców.

Owoce zalewamy winem, dodajemy miód mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę, aby smak owoców wymieszał się z winem. Dodajemy wodę gazowaną – mieszamy i serwujemy w szklaneczkach wypełnionych lodem, na zdrowie!