Publikuje całe mnóstwo przepisów, ale zupełnie zaniedbałam jeden dział – surówki. Całe lata świetlne minęły chyba od tego kiedy taki przepis się pojawił, a to chyba dlatego, że zazwyczaj na naszym stole goszczą albo zasmażane buraczki albo marchewka z jabłkiem ; ) Czas jednak nadrobić zaległości, dlatego dziś zapraszam Was na surówkę z czerwonej kapusty z brukselką w stylu azjatyckim 🙂

 

Surówka z czerwonej kapusty z brukselką w stylu azjatyckim

 

Surówka:
250 gram brukselki
¼ główki czerwonej kapusty
1 marchewka
1 garść kolendry

Sos:
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki octu ryżowego
½ szklanki oliwy
½ łyżeczki oleju sezamowego
Sól, pieprz

Brukselkę oczyszczamy, odcinamy twarde końcówki i szatkujemy je. To samo robimy z czerwoną kapustą. Marchewkę obieramy, ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy oprószamy je solą i lekko ugniatamy w rękach aby puściły sok.
Do słoiczka wlewamy składniki sosu tj.: sos sojowy, ocet ryżowy, oliwę i olej sezamowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zakręcamy słoiczek i potrząsamy nim aż do uzyskania jednolitego sosu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanym sosem polewamy sałatkę – mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby smaki się przegryzły, następnie serwujemy  jako dodatek np. do pieczonych czy smażonych mięs, smacznego : )