Dobry stek nie jest zły ; ) Ja uwielbiam go z grilla w towarzystwie szparagów, a że teraz sezon na nie w pełnia i pogoda piękna nic nie stoi na przeszkodzie przygotowania uczty mięsożercy ; ) Jeśli więc lubicie proste, konkretne jedzenie to ja polecam ten przepis ; )

 

Stek z pachnącymi rozmarynem szparagami (1 porcja)

 

1 stek z antrykotu o wadze około 200 gram

Sól, pieprz

½  pęczka zielonych szparagów

1 łyżka oliwy

1 ząbek czosnku

Skórka otarta z 1/34 cytryny

1 gałązka rozmarynu

 

Grilla rozpalamy.

Steka i oprószamy solą i pieprzem.

Szparagi myjemy, obieramy (jeśli jest taka potrzeba), odcinamy zdrewniałe końcówki. Czosnek drobno siekamy mieszamy go z oliwą, skórką z cytryny i posiekanym rozmarynem. Tak przygotowaną mieszanką pokrywamy szparagi.

Na ruszcie grilla kładziemy szparagi i steka – smażymy je 2 minuty, następnie przekręcamy i szparagi i steka na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty. Gotowe, smacznego 😀