W końcu piękny, słoneczny weekend. Nawet nie wiecie jak się cieszę, że pogoda jest w końcu taka jak należy, bo jeszcze kilka dni tej „niby” zimy a wpadłabym w depresję. W związku z tym, że słońce piękne i żal siedzieć dziś w domu, zaraz zabieram się za zwijanie spring rollsów a potem oddaje się błogiemu lenistwu na ogrodzie ; ) OK, ok nie będzie tak całkiem leniwie bo ogród sam się nie posprząta, ale jednak 😀 Pięknego dnia Kochani <3
Spring Rolls z łososiem i ananasowym dipem
300 gram łososia
1 łyżeczka soku z limonki
¼ łyżeczki imbiru
Sól, pieprz
1 opakowanie papieru ryżowego
1 marchewka
1 ogórek
1 czerwona papryka lub żółta
1 opakowanie ulubionych kiełków
Garść kolendry
Sos:
¼ świeżego ananasa
1 papryczka chilli
2 łyżeczki brązowego cukru
Sok z ½ limonki
Sos rybny
Łososia myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Sok z limonki mieszamy z imbirem i taką mieszanką smarujemy łososia. Gotujemy go na parze około 12 minut – odstawiamy do przestygnięcia.
Marchewkę, ogórka i paprykę kroimy w słupki.
Ananasa blendujemy, dodajemy do niego bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Dodajemy cukier i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Następnie wlewamy sok z limonki i sos sojowy do smaku – odstawiamy.
Na duży talerz obiadowy wylewamy letnią wodę. Bierzemy 1 arkusz papieru ryżowego kładziemy na talerz z wodą i od razu przenosimy go ostrożnie na blat. Na papierze układamy porcję łososia, ogórki, marchewkę, paprykę, kolendrę i kiełki. Papier zwijamy jak naleśniki na krokiety. Gotowego spring rollsa przenosimy na deskę i czynność powtarzamy z następny.
Gotowe spring rollsy serwujemy z sosem ananasowym, smacznego 😀
PS. Zdjęcie pochodzi z sesji dla wwww.przeslijprzepis.pl