W końcu piękny, słoneczny weekend. Nawet nie wiecie jak się cieszę, że pogoda jest w końcu taka jak należy, bo jeszcze kilka dni tej „niby” zimy a wpadłabym w depresję. W związku z tym, że słońce piękne i żal siedzieć dziś w domu, zaraz zabieram się za zwijanie spring rollsów a potem oddaje się błogiemu lenistwu na ogrodzie ; ) OK, ok nie będzie tak całkiem leniwie bo ogród sam się nie posprząta, ale jednak 😀 Pięknego dnia Kochani <3

 

Spring Rolls z łososiem i ananasowym dipem

 

300 gram łososia

1 łyżeczka soku z limonki

¼ łyżeczki imbiru

Sól, pieprz

1 opakowanie papieru ryżowego

1 marchewka

1 ogórek

1 czerwona papryka lub żółta

1 opakowanie ulubionych kiełków

Garść kolendry

Sos:

¼ świeżego ananasa

1 papryczka chilli

2 łyżeczki brązowego cukru

Sok z ½ limonki

Sos rybny

 

Łososia myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Sok z limonki mieszamy z imbirem i taką mieszanką smarujemy łososia. Gotujemy go na parze około 12 minut – odstawiamy do przestygnięcia.

Marchewkę, ogórka i paprykę kroimy w słupki.

Ananasa blendujemy, dodajemy do niego bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Dodajemy cukier i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Następnie wlewamy sok z limonki i sos sojowy do smaku – odstawiamy.

Na duży talerz obiadowy wylewamy letnią wodę. Bierzemy 1 arkusz papieru ryżowego kładziemy na talerz z wodą i od razu przenosimy go ostrożnie na blat. Na papierze układamy porcję łososia, ogórki, marchewkę, paprykę, kolendrę i kiełki. Papier zwijamy jak naleśniki na krokiety. Gotowego spring rollsa przenosimy na deskę i czynność powtarzamy z następny.

Gotowe spring rollsy serwujemy z sosem ananasowym, smacznego 😀

PS. Zdjęcie pochodzi z sesji dla wwww.przeslijprzepis.pl