Sezon grzybowy w pełni. W lesie pojawia się coraz więcej różnych gatunków smacznych grzybów.  Uwielbiam ich aromat, nawet ich nie wielka ilość potrafi odmienić smak całej potrawy. Dziś mam coś pysznego, prostego i oczywiście z dodatkiem grzybów. Ważne, żeby nie zastępować leśnych grzybów pieczarkami bo to już nie będzie to samo – a że teraz o te leśne nie trudno zachęcam was do wyjście na krótki spacer do lasu. Tym bardziej, że pogoda sprzyja grzybom i grzybiarzom  : )

 

Spaghetti z grzybami leśnymi i boczkiem

 

Opakowanie makaronu spaghetti

300 gram grzybów leśnych

150-200 gram boczku wędzonego

1 czerwona cebula

1 biała cebula

2 ząbki czosnku

1 gałązka tymianku

1 garść świeżej natki pietruszki

Oliwa z oliwek

 

Grzyby oczyszczamy myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy na niej na rumiany kolor pokrojone grzyby. Zarumienione grzyby przekładamy na talerzyk.

Na tą samą patelnie wrzucamy pokrojony w paseczki lub kostkę pokrojony wędzony boczek – smażymy około 3 minut. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, białą w kostkę , czosnek siekamy – dodajemy wraz z gałązką tymianku do boczku, smażymy 3 minuty.

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

Do przesmażonego boczku i cebuli dodajemy z powrotem grzyby, wlewamy 1 łyżkę oliwy i doprawiamy wszystko do smaku sola i pieprzem. Ugotowany makaron dodajemy na patelnie, wszystko razem mieszamy, posypujemy natką pietruszki i serwujemy, smacznego ; )