Fenkuły to warzywa u nas mało popularne. Ja sama nie byłam ich fanką, przez ten ich anyżkowy posmak. Jednak do wszystkiego się dojrzewa i do smaku anyżku też. A grillowane fenkuły smakują wybornie, o czym koniecznie musicie przekonać się sami. Jest ku temu okazja, bo moja propozycja z fenkułem  sprawdzi się kiedy sił do gotowania brak, lub szkoda tracić go gdy za oknem takie piękne słońce a i dzień wolny od pracy mamy, także zapiszcie sobie Kochani ten przepis i koniecznie spróbujcie tego pysznego i aromatycznego dania gotowego w max 20 minut 🙂

 

Spaghetti z grillowanym fenkułem, pomidorkami i oliwkami

 

1 opakowanie makaronu spaghetti

2 fenkuły (kopry włoskie)

3 łyżki kaparów

15 szt. czarnych oliwek np.  kalamata

2 ząbki czosnku

0,5 kg pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłymi)

1 łyżeczka cukru

½ papryczki chilli

½ szklanki wody

2 łyżki pestek słonecznika

1 garść natki pietruszki

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

 

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni aż do uzyskania ładnego złotego koloru, odstawiamy.

Fenkuły kroimy w plastry. Skrapiamy je lekko oliwą i grillujemy po 1-2 minuty z każdej strony – odstawiamy.

Na patelnie rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej przez 1 minutę  posiekany drobno czosnek, następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i smażymy je 5 minut. Do pomidorów i czosnku wlewamy wodę, dodajemy oliwki, posiekaną chilli i dusimy sos pod przykryciem 15 minut.

Makaron gotujemy z godnie  z zaleceniem producenta.

Sos odkrywamy dodajemy cukier i gotujemy 1-2 minuty, następnie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos (jeśli jest taka potrzeba) odparowujemy.

Do sosu dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, grillowanego fenkuła i pestki słonecznika, skrapiamy wszystko oliwą i mieszamy. Posypujemy posiekaną natką i serwujemy, smacznego 😀