Kiedy jest tak gorąco to niby nic się nie chce ale jeść coś trzeba. Jak wiecie w takich momentach lubię sięgnąć do kuchni włoskiej lub azjatyckiej bo właśnie tam przygotowuje się posiłki pyszne i bardzo szybkie. Dziś z powodu tego gorąca wybrałam Włochy, które tak jak my cierpią z powodu fali upałów i ma dla was propozycję obiadu do przygotowania w 15 minut. Czas start ; )
Spaghetti z cukinią, cytryną i pancettą
Opakowanie makaronu spaghetti
2 nieduże cukinie
1 cytryna
100 gram pancetty lub wędzonego boczku
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.
Pancette lub wędzony boczek kroimy w paski i przesmażamy go na patelni. Cukinie myjemy i kroimy ja w pól talarki lub jeśli mamy temperówkę do warzyw robimy z niej spaghetti. Cytrynę wyparzamy, skórkę ścieramy na tarce.
Do przesmażonej pancetty dodajemy cukinię, skórkę z cytryny i sok z ½ cytryny i smażymy 1 minutę. Dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i skrapiamy całość oliwą z oliwek- serwujemy od razu, posypane startym parmezanem ; )