Kiedy jest tak gorąco to niby nic się nie chce ale jeść coś trzeba. Jak wiecie w takich momentach lubię sięgnąć do kuchni włoskiej lub azjatyckiej bo właśnie tam przygotowuje się posiłki pyszne i bardzo szybkie. Dziś z powodu tego gorąca wybrałam Włochy, które tak jak my cierpią z powodu fali upałów i ma  dla was propozycję obiadu do przygotowania w 15 minut. Czas start ; )

 

Spaghetti z cukinią, cytryną i pancettą

 

Opakowanie makaronu spaghetti

2 nieduże cukinie

1 cytryna

100 gram pancetty lub wędzonego boczku

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

 

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.

Pancette lub wędzony boczek kroimy w paski i przesmażamy go na patelni. Cukinie myjemy i kroimy ja w pól talarki lub jeśli mamy temperówkę do warzyw robimy z niej spaghetti. Cytrynę wyparzamy, skórkę ścieramy na tarce.

Do przesmażonej pancetty dodajemy cukinię, skórkę z cytryny i sok z ½ cytryny i smażymy 1 minutę. Dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i skrapiamy całość oliwą z oliwek- serwujemy od razu, posypane startym parmezanem ; )