Z planów weekendowych wyszły nici – bo deszcz padał u nas cały czas, tyle, że z przerwami.  Nie było ogniska, ani pikniku, był za to krótki spacer po lesie w poszukiwaniu jeżyn i grzybów. Niestety w moim ukochanym lesie pomimo tych kilku dni deszczu susza, brak więc i grzybów i jakichkolwiek owoców, udało się zebrać tylko kilka kurek, które od razu pojawiły się na naszych talerzach w postaci tego prostego dania.

 

Spaghetti w winnym sosie z kurkami

 

250 gram makaronu spaghetti

250 gram kurek

1 ząbek czosnku

2/3 szklanki wina białego

1 garść pietruszki

Szczypta kurkumy

1-2 łyżeczki miodu

½ szklanki startego parmezanu

2 łyżki masła

Sól, pieprz

 

Przygotowania zaczynamy od oczyszczenia kurek. Są na to dwie metody 1 – czyszczenie za pomocą pędzelka, 2 – wkładamy kurki do miski, dodajemy 1 łyżkę soli i zalewamy je gorącą wodą, delikatnie mieszamy, kurki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, jeśli kurki są bardzo brudne czynność powtarzamy raz jeszcze.

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

Na 2  łyżkach masła przesmażamy posiekany ząbek czosnku. Następnie do lekko przesmażonego czosnku dodajemy oczyszczone kurki – dusimy je na maśle około 5 minut. Do kurek wlewamy wino, dodajemy miód (dzięki niemu kurki pozbędą się goryczki) i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Następnie pokrywkę odkrywamy i doprawiamy sos solą i pieprzem i odrobiną kurkumy. Dodajemy 1 łyżkę masła aby zagościć sos.

Ugotowany, odcedzony makaron przekłada mamy na patelnie z kurkami, dodajemy starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki – mieszamy i nakładamy na talerze, serwujemy gorące, smacznego
😀