Marchewka z groszkiem to był koszmar mego dzieciństwa. Wszystko za sprawą rozgotowanego groszku i tego konserwowego dorzucanego do każdej , nawet jarzynowej sałatki. Odkąd odkryłam, że ten mrożony groszek smakuje zupełnie inaczej od tego konserwowego nie wzbraniam się przed nim rękami i nogami a skłonna jestem nawet połączyć z marchewką do obiadu ; ) I dziś takie połączenie (ale w odświeżonej formie) z soczystymi pulpecikami i ryżem polecam Wam na obiad 

Pulpeciki na marchewkowym ryżu z groszkiem

Pulpeciki:
500 gram mięsa mielonego wieprzowego
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz

Ryż marchewkowy:
2 woreczki ryżu basmati Uncle Ben`s
3-4 marchewki
2 łyżeczki curry
2 łyżki masła
Sól, pieprz

Dodatkowo:
1 szklanka mrożonego lub świeżego zielonego groszku

Pulpeciki: Mięso przekładamy do miski, po środku robimy wgłębienie, wsypujemy w nie bułkę tartą. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz – mięso starannie wyrabiamy. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy nie duże pulpeciki i układamy je na desce. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smaży y na złoty kolor pulpeciki (około 4-6 minut z każdej strony). Usmażone pulpeciki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, przykrywamy i odstawiamy.
Groszek: groszek wsypujemy do rondelka, zalewamy go wodą, lekko solimy i gotujemy 5 minut. Groszek odcedzamy i odstawiamy.
Ryż: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu – dodajemy jednak do wody przyprawę curry. W czasie kiedy ryż się gotuje obieramy marchewki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy na nim około 10-15 minut startą marchewkę. Podduszoną marchewkę mieszamy z ugotowanym i odcedzonym ryżem – doprawiamy go do smaku sola i pieprzem.
Na talerze nakładamy porcję ryżu marchewkowego, pulpeciki i ugotowany groszek – serwujemy gorące, smacznego ; )