Kochani prosicie mnie o przepisy na świąteczne śledzie, bo to ostatni dzwonek, aby wypróbować nowe pomysły przed tą wyjątkową kolacją w roku. W zeszłym tygodniu chwaliliście bardzo (z czego bardzo się cieszę) śledzie z mango i chilli, a dziś mam dla Was coś jeszcze pyszniejszego 🙂 Śledzie ze świeżym koperkiem(!) i ogórkiem, które systematycznie pojawiają się na naszym stole a od roku nie ma imprezy, żeby ich nie było – podbiły kubki smakowe wszystkich 🙂 Żeby każdy znalazł coś dla siebie mam dla Was też inne propozycje, które znajdziecie pod tymi linkami, zamieszczonymi pod przepisem na te pachnące koperkiem 🙂

Śledzie ze świeżym ogórkiem i chili

4 płaty śledzia marynowanego
1 papryczka chili
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
½ świeżego ogórka
Skórka z ½ cytryny
Około 2/3 szklanki oleju

Śledzia obieramy ze skóry i kroimy na kawałki na 1 kęs.
Papryczkę chilli kroimy w plasterki. Umytego ogórka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne następnie kroimy w plasterki.
W słoiku układamy warstwę śledzia na nim układamy wymieszany koperek ze szczypiorkiem, kilka plasterków chilli, kawałek skórki z cytryny i plasterki ogórka. Następnie kolejną warstwę śledzi znowu szczypiorek z koperkiem, chilli, skórkę z cytryny i ogórka i tak aż do momenty skończenia się składników.
Do słoika wlewamy olej, zakręcamy słoik i wstawimy śledzie na minimum 8 godzin do lodówki, smacznego 😉

Śledzie nie tylko świąteczne 

1. Śledź z mango i chili
2. Śledź w sosie musztardowo-miodowym z koperkiem
3. Śledź z ananasem, rodzynkami i orzechami
4. Czerwona wariacja na temat śledzia
5. Śledź marynowany z imbirem w sosie teriyaki
6. Śledź w oleju z cebulą i żurawiną
7. Piernikowy śledź marynowany z pomarańczą
8. Śledzie w pomidorach z rodzynkami i żurawiną
9. Aromatyczne śledzie z pomarańczą, chilli i rozmarynem
10. Szuba czyli sałatka śledziowa a`la Igraszki Losu