Uwielbiam śledzie i tych na naszym świątecznym stole nie brakuje. Zazwyczaj przygotowuje koło 5 różnych rodzajów, są te sprawdzone (z koperkiem i ogórkiem) jak i zupełnie nowe. Tym razem postawiłam na śródziemnomorskie smaki i do śledzi dołączyły suszone pomidory, kapary i oliwki. Wyszło pysznie, dlatego jeśli nadal szukacie śledziowych inspiracji to polecam te i 13 innych 😉

Śledzie w stylu śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami

4 filety śledziowe marynowane
4-6 suszonych pomidorów
1 łyżka kaparów
8 czarnych oliwek
½ papryczki chili
2-3plasterki cytryny
Około 1 szklanki oliwy

Filety śledziowe obieramy ze skóry kroimy na kawałki na 1 kęs. Pomidory kroimy w paseczki. Plasterki cytryny kroimy na pół, oliwki i chilli w plasterki.
W słoiku lub w salaterce układamy warstwę śledzi na nich układamy część pomidorów, chilli, cytryny kaparów i oliwek, a na warstwie dodatków ponownie śledzie i dodatki i tak aż do wyczerpania składników. Śledzie dokładnie zalewamy oliwą (wszystkie dodatki muszą być zakryte), zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po 12 godzinach śledzie gotowe są na jedzenia i zachwycania się ich smakiem 

PS A jak by tych było dla Was mało, łapcie kolejne inspiracje:

1. Śledź z mango i chili
2. Śledź w sosie musztardowo-miodowym z koperkiem
3. Śledź z ananasem, rodzynkami i orzechami
4. Czerwona wariacja na temat śledzia
5. Śledź marynowany z imbirem w sosie teriyaki
6. Śledź w oleju z cebulą i żurawiną
7. Piernikowy śledź marynowany z pomarańczą
8. Śledzie w pomidorach z rodzynkami i żurawiną
9. Aromatyczne śledzie z pomarańczą, chilli i rozmarynem
10. Szuba czyli sałatka śledziowa a`la Igraszki Losu
11. Śledzie ze świeżym ogórkiem i chili