Wiem, że to pewna monotematyczność z mojej strony ale nic nie poradzę na to, że żadna impreza nawet ta sylwestrowa nie może obejść się bez skrzydełek. Tak, skrzydełka to świetna przekąska którą zaserwować możemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Co roku zmieniam jednak formę i sposób ich podania. W tym roku w związku że towarzystwo lubi jeść na ostro, przygotuje takie właśnie skrzydełka w ostrej na dodatek piwnej glazurze. Jeśli jednak fanami ostrych smaków lub piwa nie jesteście mam dla Was aż 10 innych pomysłów na ich przygotowanie linki znajdziecie pod przepisem na skrzydełka w piwnej glazurze które dziś smacznie Wam polecam 

Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek

1 kg skrzydełek
1 opakowanie proszku do pieczenia
Sól, pieprz

Glazura:
1/3 szklanki ulubionego piwa ja użyłam piwa ciemnego
1 łyżka masła
3-4 łyżeczki miodu
5-6 łyżeczek sambal oelek (to ostry sos chilli dostępny prawie w każdym supermarkecie, można zastąpić dowolnym ostrym sosem chili )
½ łyżeczki soku z cytryny lub octu

Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy lotkę a skrzydełko przecinamy na pół. Oprószamy je solą i pieprzem. Skrzydełka obtaczamy w proszku do pieczenia i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Skrzydełka wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
W międzyczasie do rondelka wlewamy piwo, dodajemy miód, sambal oelek i sok z cytryny – gotujemy na dość dużym ogniu 5-10 minut lub do momentu aż połowa płynu odparuje. Dodajemy masło, gotujemy 1 minutę.
Podpieczone skrzydełka wyjmujemy z piekarnika i za pomocą pędzelka (lub łyżki) pokrywamy je glazurą – wstawiamy je na kolejne 10-15 minut aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
Upieczone skrzydełka serwujemy z resztą glazury jako sosem – smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno, smacznego 

A tu jeszcze inne skrzydełkowe inspiracje specjalnie dla Was:

1. Skrzydełka lekko pomarańczowe z rumem
2. Skrzydełka w marynacie orzechowej
3. Skrzydełka tandorii masala z jogurtowo-cytrynowym sosem
4. Skrzydełka pieczone z czosnkiem i manchego
5. Skrzydełka sojowo-imbirowe
6. Skrzydełka glazurowane w Coca-Coli
7. Skrzydełka pachnące rozmarynem w marynacie miodowo-musztardowej
8. Chrupiące skrzydełka na ostro z azjatycką nutką
9. Skrzydełka pieczone w miodzie i sosie sojowym
10. Chrupiące skrzydełka z kurczaka z sosem pomidorowo-czosnkowym
11. Chrupiące kąski z kurczaka z pikantnym sosem herbacianym
12. Pieczone skrzydełka z czosnkiem