Przyjęło się, że najlepsze skrzydełka to te panierowane. Nic bardziej mylnego. Moja propozycja zachwyci wszystkich nawet tych, którzy skrupulatnie liczą kalorie. Pieczone skrzydełka w marynacie jogurtowej pachnące indyjskimi przyprawami podane z delikatnym sosem jogurtowo-cytrynowym podbiją Wasze kubki smakowe i sprawdzą się rewelacyjnie na spotkaniach w gronie przyjaciół. Pyszne, kolorowe i zdrow

Skrzydełka tandorii masala z jogurtowo-cytrynowym sosem

1,5 kg skrzydełek
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki przyprawy tandori masala (lub garam masala)
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz

Sos jogurtowo-cytrynowy:
1 szklanka jogurtu naturalnego
Skórka z 1 cytryny
Garść świeżej kolendry (może być pietruszka )
Sok z ¼ cytryny
Sól, pieprz

Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotki i kroimy je na pół. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem.
W misce łączymy ze sobą jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy, tandori masala, ostrą paprykę, kurkumę i sok z cytryny. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy posolone i popieprzone skrzydełka i marynujemy je minimum godzinę.
Zamarynowane skrzydełka układamy na blaszce do mieszenia wyłożonej papirusem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-45 minut.
W czasie kiedy skrzydełka się piekę szykujemy sos. Do jogurtu dodajemy skórkę i sok z cytryny, posiekaną kolendrę/pietruszkę – mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Upieczone skrzydełka przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną kolendrą i skórką z cytryny i serwujemy razem z sosem jogurtowo-cytrynowym, smacznego 😉


Przepis pochodzi z książki Chicken Night.