Jak wiecie w poniedziałek miałam zaszczyt być jurorem w konkursie kulinarnym dla młodzieży w Zespole Placówek Resocjalizacyjno-Wychowawczych w Skarżysku-Kamiennej. Tematem przewodnim konkursu była kasza. Powiem Wam, że byłam pod wielkim wrażeniem wyobraźni i odwagi Młodych w tworzeniu dań z tym dość trudnym produktem. Pojawiły się dania zupełnie nieoczywiste jak suflet serowy na kaszy mannie, serniczki z kaszy gryczanej czy kaszotto. Jury miało nie lada problem z wyborem 3 najlepszych dań bo poziom był bardzo wysoki i wyrównany.

Po wielu dyskusjach udało się nam wraz z Panią Eweliną Skarbek, Anną Ziętek i Panem Hubertem Wójcikiem wybrać zwycięzców i tak:
III miejsce za deser z kaszy manny z karmelizowanymi bananami i orzechami włoskimi otrzymał Norbert Czop,
II miejsce za serniczki z kaszy gryczanej z imbirem otrzymała Anna Bednarczyk
I miejsce za sakiewkę z kurczaka z pęczakiem i sałatką z pieczonego buraka otrzymała Weronika Mechelińska
Wyróżnienie za niebanalne podejście i kreatywność trafił do Sandry Zagajskiej za przygotowanie niełatwego sufletu z kaszy manny i sera żółtego 😉

I ten zwycięski przepis mam dziś dla Was, naprawdę polecam bo to prawdziwa petarda jest 

Sakiewka z kurczaka z pęczakiem i sałatką z pieczonego buraka

Filet z kurczaka z kostką – 1 szt.
Sól, pieprz
Tymianek – ½ łyżeczki
70 gram kaszy pęczak
1,5 łyżki startego żółtego sera
4 szt. grzybów suszonych
100 gram grzybów świeżych (lub mrożonych)
1 szklanka śmietanki 36 %
1 pęczek pietruszki
1 cebula
2 szt. buraków
½ opakowania rucoli
1 kieliszek octu winnego
1 łyżka miodu
2-3 ząbki czosnku
olej

Grzyby suszone namoczyć w 200 ml wody, następnie gotować do miękkości, odcedzić i pokroić w cienkie paseczki. Wywar pozostawić. Zamrożone grzyby rozmrozić w temperaturze pokojowej. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni w raz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i grzybami zarówno suszonymi jak i mrożonymi. Tak przygotowane grzyby podzielić na dwie części. Do jednej dodać kaszę i smażyć chwile razem z grzybami. Następnie wlać połowę wywaru z grzybów, doprawić do smaku: solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Gotować do momentu wchłonięcia całego płynu. Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut. Gdy kasza będzie miękka odkryć, odparować resztę wywaru i dodać świeżą natkę pietruszki. Pierś umyć i oczyścić. Wykonać nacięcie nożem zaczynając od najgrubszej części, tak aby utworzyć głębokie sakiewki. Oprószyć solą, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Kaszę z grzybami wymieszać z tartym serem. Tak powstałym farszem napełnić pierś z kurczaka. Smażyć na patelni po 5 minut z każdej strony. Podsmażone mięso podlać resztą wywaru z grzybów i ciepłą wodą, dusić jeszcze ok. 15 minut. Tak przygotowaną pierś pokroić pod skosem.
Z pozostałej cześć grzybów przygotować sos. Do podsmażonych grzybów dodać śmietankę i zagotować. Doprawić do smaku solą. Sos gotować do momentu ,aż zgęstnieje. Pod koniec dodać natkę pietruszki i świeżo mielony pieprz. Przygotować sałatkę: buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok. 60 – 90 minut. Wystudzić i pokroić w kostkę. Do naczynia wsypać sól, świeżo mielony pieprz i przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Dodać ocet winny. Doprawić do smaku miodem. Na koniec wlać oliwę z oliwek. Przygotowanym sosem polać rucolę i buraki.