Czy jest takie ciasto bez którego nie wyobrażacie sobie weekendu lub Świąt? U mnie każdy z domowników ma swój typ, ale wszystkich łączy jeden SERNIK. Lubię go piec i szukać nowych pomysłów na jego przygotowanie, tak by choć stały gość na naszym stole, za każdym razem zaskakiwał i wywoływał efekt wow. No i ta wersja z gruszką taka właśnie jest zaskakująco pyszna – spróbujcie, może pojawi się na waszym Wielkanocnym stole?

Sernik z karmelizowaną gruszką

Ciasto:
150 gram herbatników
½ kostki masła
2 łyżeczki kakao

Masa serowa:
500 gram sera białego 3-krotnie mielonego
250 gram serka mascarpone
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru brązowego

Dodatkowo:
2-3 gruszki
2 łyżki cukru brązowego
3 goździki
1 łyżeczka masła

Ciasto: Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub walka do ciasta, przesypujemy do miski. Do pokruszonych herbatników dodajemy kakao – mieszamy, wlewamy rozpuszczone masło i starannie (najlepiej ręką ) łączymy składniki. Tak przygotowanym ciastem wykładamy tortownicę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Tortownicę z ciastem wstawiamy na minimum 15 minut do lodówki.
Masa serowa: jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nie mielony ser biały, serek mascarpone i make ziemniaczaną i miksujemy wszystko do połączenia się składników.
Gruszki: na patelni rozpuszczamy masło z cukrem , dodajemy goździki i podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki, tak przygotowane gruszki obsmażamy na patelni z karmelem po 1-2 minuty z każdej strony, odstawiamy na bok.
Tortownicę wyjmujemy z lodówki, wylewamy na ciasto masę serową a na niej układamy przesmażone w goździkowym karmelu gruszki.
Na blachę znajdującą się w piekarniku wlewamy wrzątek i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Sernik kładziemy na kracie do pieczenia znajdująca się nad blachą z wodą i pieczemy go około 45-60 minut.