Czy u Was pogoda wczoraj też szalała? U nas w ciągu 5 minut mieliśmy żar lejący się z nieba, deszcz, wichurę i grad. Przy takich szybkich zmianach zachowanie dobrego humoru jest nie lada wyczynem.  Jednak na takie pogodowe szaleństwa są proste sposoby – aromatyczna, rozgrzewająca herbata, pozytywna lektura i kawałek ciasta, no i mięciutki, cieplutki kocyk. Jako, że figi w sklepach się pojawiły i gdzieniegdzie nawet w promocyjnych cenach postanowiłam właśnie z nimi przygotować jakieś słodkie co nieco. I powstał ten oto pyszny, rozpływający się w ustach sernik, który przy najbliższej okazji powinniście upiec ; )

 

Sernik miodowy z nutką imbiru i figami

 

Spód:

180 gram herbatników

100 gram masła

Masa serowa:

1 kg sera białego 3 krotnie mielonego lub z wiaderka

3 jajka

3-5 łyżek miodu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

1 łyżka miodu

3-4 świeże figi

 

Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do przestygnięcia. Małą tortownicę (22-23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki przekładamy do malaksera i mielimy na pył. Do rozdrobnionych herbatników wlewamy rozpuszczone mało – mieszamy. Powstałą masę wykładamy do tortownicy i za pomocą szklanki dokładnie ubijamy ciasto i wstawiamy je na 15 minut do lodówki.

Do miski wbijamy jajka i ubijamy je przez 1 minutę za pomocą miksera. Do ubitych jajek dodajemy ser biały, miód, imbir i mąkę ziemniaczaną – miksujemy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę serową próbujemy jeśli jest za mało słodka dodajemy więcej miodu.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylewamy na nie masę serową. Tortownicę kładziemy na kratce to pieczenia, którą kładziemy na blaszce do której wlewamy gorąco wodę. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy sernik 45-55 minut.

Upieczone ciasto wyjmujemy delikatnie z tortownicy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (warto schować je na 4-6 godzin do lodówki a najlepiej na całą noc).

Figi myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki. Schłodzony sernik smarujemy z wierzchu miodem (za pomocą pędzelka) i układamy na nim plasterki fig. Kroimy i serwujemy z filiżanką rozgrzewającej herbaty lub aromatyczną kawą, smacznego ; )