Czy u Was pogoda wczoraj też szalała? U nas w ciągu 5 minut mieliśmy żar lejący się z nieba, deszcz, wichurę i grad. Przy takich szybkich zmianach zachowanie dobrego humoru jest nie lada wyczynem. Jednak na takie pogodowe szaleństwa są proste sposoby – aromatyczna, rozgrzewająca herbata, pozytywna lektura i kawałek ciasta, no i mięciutki, cieplutki kocyk. Jako, że figi w sklepach się pojawiły i gdzieniegdzie nawet w promocyjnych cenach postanowiłam właśnie z nimi przygotować jakieś słodkie co nieco. I powstał ten oto pyszny, rozpływający się w ustach sernik, który przy najbliższej okazji powinniście upiec ; )
Sernik miodowy z nutką imbiru i figami
Spód:
180 gram herbatników
100 gram masła
Masa serowa:
1 kg sera białego 3 krotnie mielonego lub z wiaderka
3 jajka
3-5 łyżek miodu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 łyżka miodu
3-4 świeże figi
Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do przestygnięcia. Małą tortownicę (22-23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki przekładamy do malaksera i mielimy na pył. Do rozdrobnionych herbatników wlewamy rozpuszczone mało – mieszamy. Powstałą masę wykładamy do tortownicy i za pomocą szklanki dokładnie ubijamy ciasto i wstawiamy je na 15 minut do lodówki.
Do miski wbijamy jajka i ubijamy je przez 1 minutę za pomocą miksera. Do ubitych jajek dodajemy ser biały, miód, imbir i mąkę ziemniaczaną – miksujemy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę serową próbujemy jeśli jest za mało słodka dodajemy więcej miodu.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylewamy na nie masę serową. Tortownicę kładziemy na kratce to pieczenia, którą kładziemy na blaszce do której wlewamy gorąco wodę. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy sernik 45-55 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy delikatnie z tortownicy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (warto schować je na 4-6 godzin do lodówki a najlepiej na całą noc).
Figi myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki. Schłodzony sernik smarujemy z wierzchu miodem (za pomocą pędzelka) i układamy na nim plasterki fig. Kroimy i serwujemy z filiżanką rozgrzewającej herbaty lub aromatyczną kawą, smacznego ; )