Borówka amerykańska tak jak jej kuzynka jagoda zawiera całe mnóstwa mikro i makro elementów w tym witaminę  A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów. Ja uwielbiam je jeść same (nie potrzebują cukru, jak jagody, ponieważ same w sobie są już słodkie),ale sprawdzają się świetnie w wypiekach i deserach. Kiedy w Good Food trafiłam na sernik bananowy z borówką właśnie pewne było, że spróbuje go zrobić sama. Test przeszedł najśmielsze oczekiwania – sernik jest delikatny i wilgotny – czysta poezja, która polecam na weekend do kawy ( i nie tylko ) 😀

 

Sernik bananowy z borówką amerykańską

 

Spód:

100 gram herbatników

50 gram masła

Ciasto:

750 gram sera białego 3 krotnie zmielonego

2 dojrzałe banany

4 jajka

2-3 łyżki cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 szklanki borówki amerykańskiej

 

Herbatniki kruszymy na pył za pomocą wałka do ciasta lub blendera – przesypujemy do miski. Masło rozpuszczamy mieszamy z rozkruszonymi herbatnikami. Przygotowanym ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia  spód tortownicy o średnicy 23 cm.  Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.

W międzyczasie obrane banany rozgniatamy widelcem na papkę.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i ubijamy je na puszystą masę (około 3-4 minut). Kiedy masa będzie puszysta dodajemy do niej ser, rozgniecione banany i mąkę ziemniaczaną – miksujemy wszystko aż do połączenia się składników. Przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy borówki amerykańskie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 stopni i pieczemy ciasto jeszcze 35-40 minut.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed padaniem można oprószyć je cukrem pudrem, smacznego 😀