Schab w weekend pojawia się co w 3 domu w Polsce. Zazwyczaj serwujemy go w postaci pysznego panierowanego kotleta, ale ja mam dla Was tym razem inną propozycję. Schab jest świetnym składnikiem do przygotowywania dań w azjatyckim stylu i właśnie taki obiad mam dziś dla Was. Do tego przygotowuje się go szybko, a urozmaicenie od czasu do czasu wskazane 

Schab w stylu syczuańskim ze szpinakiem i sezamem

400 gramów schabu
2 ząbki czosnku
1 cebula białe
1 cebula czerwona
100 gramów świeżego szpinaku
2 łyżki ziaren sezamu
Oliwa
Sól, pieprz

SOS:
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka pasty chili
50 ml bulionu drobiowego
2 łyżeczki brązowego cukru

Opakowanie makaronu soba lub 2-3 woreczki ryżu

W małym naczynku mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu.
Makaron lub ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Mięso lekko oprószamy solą i pieprzem i smażymy partiami na złoty kolor, przekładamy na talerzyk.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebule i posiekany czosnek – smażymy 2-3 minuty. Do przesmażonej cebuli wkładamy z powrotem mięso, dodajemy umyty i przesiekany szpinak, zalewamy wszystko sosem i gotujemy wszystko około 5 minut, aż wszystko będzie usmażone. Gotowe danie posypujemy sezamem.
Przygotowany schab serwujemy razem z gryczanym makaronem soba lub ugotowanym na sypko ryżem.