Nadszedł długo wyczekiwany przeze mnie dzień. Jadę do MOŁDAWII smakować najlepsze Wina Mołdawii ! Już spakowana, gotowa do drogi wypijam tylko kawę i jadę na lotnisko  Zostawiam Was na tydzień z przepisem na jesienną, pyszną sałatkę ( porcję zabieram aby zjeść po drodze ) z królową października DYNIĄ i proszę Was 3majcie kciuki, żeby wyjazd się udał  Buziaki Igraszkowicze 
PS Nie wiem jak tam będzie z Internetem więc gdybym nie odpisywała na Wasze wiadomości – to nie gniewajcie się 

Sałatka z pieczoną dynią i jabłkiem

1 opakowanie ulubionej sałaty lub jarmużu
20 dag szynki konserwowej
2 jabłka
½ upieczonej dyni
100 gram koziego sera (można zamienić go na ser lazur)
2/3 szklanki orzechów włoskich

Sos:
3 łyżeczki musztardy
2 łyżki miodu
½-2/3 szklanki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz

Szynkę , ser i jabłka kroimy w kostkę. Upieczoną dynię obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni podprażamy przez 2-3 minuty orzechy włoskie.
W słoiczku mieszamy ze sobą miód, musztardę, oliwę i sok z cytryny. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W salaterce lub w 4 słoikach układamy sałatę na nią wykładamy pieczoną dynię, następnie jabłka, szynkę, ser i orzechy. Całość polewamy sosem i serwujemy, smacznego 😉