Wykorzystujemy piękną pogodę i grillujemy. Tym razem będzie jeszcze bardziej kolorowo i zdrowo. Na grillu pojawi się polędwiczka (można zastąpić kurczakiem) , która stanie się głównym składnikiem mega prostej i pysznej sałatki, może w ten weekend i Wy skusicie się na takie urozmaicenie grillowego menu?
Sałatka z papają i grillowaną polędwiczką wieprzową
1 polędwiczka wieprzowa (o wadze około 400 gram)
mały ząbek czosnku
¼ papryczki chilli
oliwa
Sól, pieprz
Opakowanie sałaty rzymskiej
1 czerwona papryka
1 owoc papai
1 ogórek
Dressing:
½ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki startego imbiru
½ papryczki chilli
Miód do smaku
W miseczce łączymy ze sobą sok z pomarańczy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i posiekaną chilli. Mieszamy starannie aż wszystkie składniki się połączą a następnie doprawiamy sos miodem – do smaku, raz jeszcze mieszamy i odstawiamy.
Na półmisku układamy sałatę rzymską, pokrojonego w plasterki ogórka i papaję, a także pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Oczyszczoną z włókien, opłukaną i osuszoną polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy odrobiną oliwy i nacieramy posiekanym czosnkiem i chilli. Polędwiczkę grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu po 4-6 minut z każdej strony. Mięso zdejmujemy z grilla i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. Ostrym nożem kroimy m mięso na plasterki, układamy na sałacie.
Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i serwujemy, smacznego 😀