Postanowiliśmy ukisić własną kapustę. Te sklepowe nawet skrupulatnie wybierane przestały nam smakować. Roboty co nie miara, cały teraz w kapuście ale efekt będzie super. Przy okazji kiszenia postanowiłam zrobić parę słoików sałatki na zimę. Przepis przyniosła moja Mama od koleżanki z pracy i po pierwszych testach sałatka nie tylko wylądowała w słoiku ale systematycznie pojawia się do obiadu  I choć ogórek i kapusta może się wydawać duetem niezbyt kompatybilnym to zapewniam, że razem tworzyć coś pysznego – musicie jej koniecznie spróbować!

Sałatka z kapusty i warzyw na zimę

1 kg kapusty
1 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg marchewki
1 kg papryki (najlepiej czerwonej)
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1, 5 szklanki oleju
6 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
Sól, pieprz

Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki obieramy ze skórki kroimy w plasterki. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w pól talarki, a paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w paseczki.
Poszatkowane i pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski mieszamy. Dodajemy do nich ziele angielskie i liście laurowe., posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy lekko ściskając warzywa w rękach. Dodajemy ocet i olej – mieszamy i jeśli jest potrzeba doprawiamy sałatkę do smaku solą i pieprzem – dostawiamy na 2 godziny.
Sałatkę razem z powstałą wodą przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut gotując w garnku lub 30 minut piekąc je w temperaturze 130 stopni. Słoiki wyjmujemy stawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.