Obiecałam Wam jakiś czas temu przepisy na dania które możemy zabrać ze sobą jako lunch do pracy czy szkoły. I powiem Wam, że właśnie je dla Was opracowuje i testuje. Zanim pojawią się te nowe mam dla Was sałatkę, która raz się tu pojawiła i zyskała Waszą przychylność, dlatego polecę ja raz jeszcze 😉

Sałatka w słoiku z tuńczykiem, jajkiem i papryką

¼ główki małej kapusty pekińskiej
1 jajko ugotowane na twardo
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
¼ czerwonej papryki
2 łyżki kukurydzy
6-8 czarnych oliwek

Sos:
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
Sok z ¼ cytryny
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz

W słoiczku mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i miód – sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Poszatkowaną kapustę układamy na dnie słoika (2 słoiczki po 500 ml lub 1 litrowy), kapustę polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Na kapuście układamy kukurydzę, na niej odsączonego tuńczyka, pokrojone w kostkę jajko, paprykę i pokrojone w plasterki oliwki. Tam przygotowaną sałatę zakręcamy i zabieramy ze sobą do pracy czy szkoły. Przed jedzeniem sałatkę wstrząsamy aby sos wymieszał się ze składnikami i zjadamy ze smakiem, smacznego 😉