Kocham takie dania – proste w przygotowaniu, niebanalne a do tego pełne różnych smaków, kolorów i tekstur. Taki mały raj dla podniebienia. I choć wydawać się może, że to drugie danie to jest to sałatka, która jako obiad może zostać zaserwowana i mówię Wam warto – testowałam ją razem z młodzieżą na warsztatach i choć na początku nie byli przekonani do użytego sosu rybnego to sałatka zniknęła w sekundzie więc naprawdę z  polecam 

 

Sałatka LARB z wieprzowiną, ananasem i prażoną cebulką

 

500 gram mielonej wieprzowiny
1 opakowanie makaronu ryżowego nitki
1 ananas
1-2 marchewki
1 czerwona cebula
Po 1 garści posiekanej kolendry, bazylii i mięty
2 łyżki prażonej cebulki
Sól, pieprz
Sos :
1 łyżeczka startego imbiru
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki cukru brązowego
1 papryczka chilli
Sok z 1 limonki
Około 3 łyżek sosu rybnego

 

Mięso smażymy na patelni na rumiano – lekko solimy i pieprzymy.
Ananasa obieramy kroimy w kostkę.
Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Odcedzamy i odstawiamy.
Marchewkę kroimy w zapałki, a cebulę w piórka.
W miseczce łączymy ze sobą starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną chilli, cukier, sok z limonki i sos rybny. Mieszamy składniki tak długo, aż cukier się rozpuści. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dodajemy więcej cukru.
Na talerze wykładamy po porcji makaronu, na każdej kładziemy porcję usmażonego mięsa, marchewki, cebuli i ananasa. Wszystko posypujemy prażoną cebulką i ziołami. Skrapiamy przygotowanym sosem i serwujemy, smacznego 

przepis : Jamie Magazine