Sajgonki są jednym z najbardziej znanych dań kuchni azjatyckiej. Pomimo ich dużej popularności znaleźć te najlepsze wcale nie jest łatwo (zwłaszcza w mniejszych miastach) , dlatego kiedy przyjdzie ochota na chrupiące, pełne pysznego farszu  sajgonki trzeba wziąć się do roboty. Zapewniam przygotowanie sajgonek w domu to wcale nie taka trudna rzecz, a smak tych domowych będzie dużo lepszy niż w niejednym azjatyckim barze ;D zachęcam do ich przygotowania zwłaszcza w weekend bo to świetna przekąska na imprezy lub wieczór filmowy 😀

 

Sajgonki z wieprzowiną i kapustą

 

½ opakowania makaronu ryżowego nitki

500 gram mielonej wieprzowiny

3 ząbki czosnku

¼ szt. kapusty pekińskiej

1-2 szt. marchewki

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka sosu sojowego ciemnego

Sól, pieprz

Opakowanie papieru ryżowego

Sos do maczania sajgonek

½ niedużej marchewki

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soku z limonki

½-1 chilli

1 łyżka cukru

1 łyżka sosu rybnego

1 szklanka wody

 

Farsz: Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Odcedzamy i lekko siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na nim posiekane w drobną kosteczkę ząbki czosnku. Kiedy z patelni zacznie unosić się jego zapach dodajemy mięso i smażymy je przez 3-5 minut pilnując aby czosnek się nie przypalił. Kiedy mięso ładnie się zarumieni dodajemy  startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i posiekaną drobno kapustę pekińską. Dusimy około 10 minut aż mięso i warzywa zmiękną. Dodajemy makaron – wszystko starannie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku sosem rybnym, sojowym solą i pieprzem – odstawiamy.

Sos: Marchewkę i czosnek obieramy kroimy w cieniutkie plasterki. Papryczkę chilli siekamy. Do rondelka wlewamy wodę, sos rybny, sok z limonki i dodajemy cukier. Następnie dodajemy marchewkę, czosnek i chilli i wszystko razem wstawiamy na palnik i zagotowujemy (nie doprowadzając do wrzenia . Sos gotujemy około 8-10 minut lub do momentu jak 1/3 odparuje.

Na talerz wlewamy letnią wodę. Delikatnie moczymy w niej po 1 płacie papieru ryżowego. Namoczony płat delikatnie przenosimy na blat. Na środku nakładamy porcję farszu i zwijamy papier jak na nasze krokiety. Zwiniętą sajgonkę przekładamy na ręcznik papierowy – czynność powtarzamy aż do wyczerpania się składników.

Na głębokiej patelni lub we frytownicy rozgrzewamy olej i smażymy na nim partiami sajgonki po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania ładnego złotego koloru. Po usmażeniu sajgonki ponownie odsączamy na ręczniku papierowym.

Sajgonki serwujemy razem z sosem (sos najlepiej serwować na ciepło ), smacznego 😀