Ryby to u nas dość skomplikowany temat. Lubimy je, nawet bardzo ale głównie te słodkowodne usmażone zaraz po złowieniu. Z morskimi jest problem, który trudno przeskoczyć. W naszym mieście brak jest sklepu rybnego… Posiłkować muszę się rybami z supermarketów i choć tu trafiają się czasami pyszne, to już nie jest to. Na takie ryby mamy jeden patent ciasto piwne. Kawałki ryby otulone ciastem, do tego jogurtowy sos musztardowy i mamy małą rybną, kulinarną ucztę 
PS. Jak robicie rybkę dla dzieci zastąpcie piwo, wodą gazowaną 

Rybne kąski w cieście piwnym z sosem jogurtowo-musztardowym

500 gram filetów z dorsz (mintaja lub morszczuka)
2 jajka
200 ml piwa jasnego
1,5-2 szklanki mąki
1 łyżeczka curry
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Sos jogurtowo-musztardowy
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
Sól, pieprz

Rybę płuczemy, osuszamy, kroimy w dość grubą kostkę lub paseczki, oprószamy solą i pieprzem.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej curry, szczyptę soli i pieprzu – mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy piwo i mikserem ucieramy na jednolite ciasto (ma mieć konsystencję gęstej śmietany).
Na patelni rozgrzewamy olej.
Kawałki ryby obtaczamy w cieście i kładziemy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Smażmy 3-5 minut z każdej strony. Usmażone kawałki ryby przenosimy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Jogurt naturalny łączymy z musztardą – mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Usmażone kawałki ryby serwujemy z sosem i ulubioną surówką, smacznego 😉