Truskawki już są i to w niezłych cenach, nie ma więc na co czekać – czas zacząć truskawkowe szaleństwo. Zaczynamy od risotto z truskawkami! Prezentowane dziś risotto  to nieco inna wersja doskonale znanego zwłaszcza dzieciom – przedszkolnego ryżu z truskawkami. Ta wersja jest wytrawniejsza, ale naprawdę warta uwagi. We Włoszech kiedy tylko pojawiają się pierwsze truskawki zjeść je można w każdej restauracji i tam zjadłam je właśnie po raz pierwszy. Od tego czasu gości w naszym letnim menu i za każdym razem zaskakuje smakiem moich gości, polecam 😀

 

Risotto z truskawkami

 

1 cebula dymka

1 szklanka ryżu arborio

½ szklanki wytrawnego białego wina

Około 2,5 szklanek domowego bulionu warzywnego

1 szklanka truskawek

2 łyżki masła

1-2 łyżki startego parmezanu

2 łyżki śmietany (ja użyłam 30%)

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

 

Na patelni na 2 łyżkach oliwy przesmażamy pokrojoną na ćwiartki cebulę dymkę. Kiedy cebula odda swój aromat oliwie zdejmujemy ją z patelni a na oliwę wsypujemy ryż – smażymy go przez 2 minuty, aż do momentu kiedy stanie się szklisty. Następnie wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty lub do momenty kiedy odparuje.

Do ryżu partiami (po 1 chochli) zaczynamy wlewać gorący wywar – mieszamy i gotujemy aż do momenty kiedy ryż wchłonie bulion i czynność powtarzamy. Powinno zająć nam to około 15-18 minut wtedy też ryż powinien być al. dente. Kiedy ryż będzie już gotowy dodajemy do niego pokrojone na plasterki lub ćwiartki truskawki I smażymy jeszcze 1 minutę. Następnie do ryżu dodajemy masło, ser i śmietanę – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty.

Risotto dekorujemy truskawkami i serwujemy, najlepiej z kieliszkiem schłodzonego wina ,smacznego 😀