Wiem, że polubiliście bataty i to super. Cieszę się, że Zupa i te faszerowane przypadły Wam do gustu, liczę że dzisiejszy pomysł też zyska Waszą sympatię. Wiem, że połączenie jakby nie było ziemniaka i makaronu może wydawać się nieco niecodzienne, ale naprawdę warto zaryzykować. Jak dodamy do tego wyraziste chorizo, chrupiące orzechy i soczyste pomidorki koktajlowe stworzymy aromatyczne, oryginalne danie i to w 20 minut 

Rigatoni z batatem i chorizo

1 opakowanie makaronu rigatoni Barilla
100 gram chorizo
1 batat
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 garść orzechów pekan
½ pęczka szczypiorku
2/3 szklanki wody
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Chorizo kroimy w plasterki. Batata obieramy i kroimy go w kostkę. Opłukane i osuszone pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Szczypiorek siekamy. Orzechy pecan prażymy na gorącej patelni – przekładamy na deskę lekko siekamy.
Na patelnie wylewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojone chorizo. Kiedy kiełbasa ładnie się zarumieni dodajemy do niej pokrojonego Batata i smażymy 1-2 minutki. Na patelnie wlewamy wodę, przykrywamy ją pokrywką i podduszamy mięso wraz z batatem około 10 minut (w tym czasie bata powinien zmięknąć, ale nie może się rozgotować ma być al dente).
Odkrywamy patelnie- odparowujemy nadmiar wody, dodajemy pomidorki i orzechy pekan – wkładamy ugotowany makaron i mieszamy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i serwujemy, smacznego