Ramen uwielbiam, ale gotować go samemu?  Czytałam, podpytywałam i podglądałam specjalistów od jej przygotowania i w końcu ugotowałam 🙂  Każdy kucharz, każdy rejon ma swoją własną wersję a dodatki możemy zmieniać według stanu spiżarni lub upodobań. Oryginalna wersja przygotowywana jest na mięsie wieprzowym, ale i ta drobiowa cieszy się ogromną popularnością.  I dziś zapraszam Was na drobiową wersję japońskiego ramenu, który ostatnio w Polsce cieszy się dużą popularnością  (pyszny ramen zjemy w Krakowie i Warszawie ), a który możecie zrobić sami w domu, polecam i życzę przyjemnego, smacznego tygodnia ; )

 

Ramen drobiowy a`la Igraszki Losu

 

2 filety z kurczaka

2 litry domowego bulionu z kurczaka

3 ząbki czosnku + 1 ząbek czosnku

½-1 papryczka chilli

1 łyżeczka świeżo startego imbiru + ½ łyżeczki imbiru

2 marchewki

1 pęczek szalotki ze szczypiorkiem

4-6 jajek „0”

8 grzybów shitake  (mogą być też grzyby mun )

Opakowanie makaronu ramen

2 łyżki sezamu

1/3 opakowania grzybów enoki (opcjonalnie )

3 łyżki sosu sojowego + ½ szklanki

pieprz

 

 

W miseczce łączymy ze sobą pół łyżeczki startego imbiru z posiekanym ząbkiem czosnku i ½ szklanki sosu sojowego. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy umyte i osuszone filety z kurczaka i marynujemy je minimum 1 godzinę.  Zamarynowane filety z kurczaka gotujemy w wodzie około 30 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.

W garnka wlewamy bulion, dodajemy obraną marchewkę, grzyby shitake (lub mun), posiekane ząbki czosnku, starty na tarce imbir, posiekaną papryczkę chilli i szalotki (bez szczypiorku ) i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. Bulion doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem.  Po tym czasie bulion przecedzamy . Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki a grzyby w paseczki.

Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

W rondelku gotujemy wodę, kiedy zacznie wrzeć, wkładamy do niej jajka i gotujemy 6 minut. Przelewamy je zimną wodą i delikatnie obieramy.

Do miseczek nakładamy po porcji makaronu. Na makaronie układamy pokrojony w plasterki filet z kurczaka, pokrojoną wcześniej marchewkę i grzyby, posiekany szczypiorek i umyte grzyby enoki. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, na środek kładziemy obrane przekrojone na pół jajko i wszystko posypujemy sezamem, serwujemy od razu, smacznego ; )