Ramen uwielbiam, ale gotować go samemu? Czytałam, podpytywałam i podglądałam specjalistów od jej przygotowania i w końcu ugotowałam 🙂 Każdy kucharz, każdy rejon ma swoją własną wersję a dodatki możemy zmieniać według stanu spiżarni lub upodobań. Oryginalna wersja przygotowywana jest na mięsie wieprzowym, ale i ta drobiowa cieszy się ogromną popularnością. I dziś zapraszam Was na drobiową wersję japońskiego ramenu, który ostatnio w Polsce cieszy się dużą popularnością (pyszny ramen zjemy w Krakowie i Warszawie ), a który możecie zrobić sami w domu, polecam i życzę przyjemnego, smacznego tygodnia ; )
Ramen drobiowy a`la Igraszki Losu
2 filety z kurczaka
2 litry domowego bulionu z kurczaka
3 ząbki czosnku + 1 ząbek czosnku
½-1 papryczka chilli
1 łyżeczka świeżo startego imbiru + ½ łyżeczki imbiru
2 marchewki
1 pęczek szalotki ze szczypiorkiem
4-6 jajek „0”
8 grzybów shitake (mogą być też grzyby mun )
Opakowanie makaronu ramen
2 łyżki sezamu
1/3 opakowania grzybów enoki (opcjonalnie )
3 łyżki sosu sojowego + ½ szklanki
pieprz
W miseczce łączymy ze sobą pół łyżeczki startego imbiru z posiekanym ząbkiem czosnku i ½ szklanki sosu sojowego. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy umyte i osuszone filety z kurczaka i marynujemy je minimum 1 godzinę. Zamarynowane filety z kurczaka gotujemy w wodzie około 30 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.
W garnka wlewamy bulion, dodajemy obraną marchewkę, grzyby shitake (lub mun), posiekane ząbki czosnku, starty na tarce imbir, posiekaną papryczkę chilli i szalotki (bez szczypiorku ) i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. Bulion doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem. Po tym czasie bulion przecedzamy . Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki a grzyby w paseczki.
Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
W rondelku gotujemy wodę, kiedy zacznie wrzeć, wkładamy do niej jajka i gotujemy 6 minut. Przelewamy je zimną wodą i delikatnie obieramy.
Do miseczek nakładamy po porcji makaronu. Na makaronie układamy pokrojony w plasterki filet z kurczaka, pokrojoną wcześniej marchewkę i grzyby, posiekany szczypiorek i umyte grzyby enoki. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, na środek kładziemy obrane przekrojone na pół jajko i wszystko posypujemy sezamem, serwujemy od razu, smacznego ; )