Jestem maniaczką zakupów. Spożywczych zakupów. Nie przejdę obojętnie obok żadnej półki zwłaszcza kiedy widzę niezbyt popularny lub nieznany produkt. Dlatego też kiedy w jednym z marketów trafiło mi się mięso z dzika, nie mogłam przejść obok niego obojętnie. W ogóle bardzo żałuje, że dziczyzna u nas jest tak trudno dostępna, a przez to mało popularna, bo jest przepyszna. Moi poprzedni pracodawcy byli myśliwymi i czasami zdarzało mi się delektować zrobionymi przez nich kiełbasami czy pasztetami.  Dlatego też z dużą przyjemnością wzięłam się za przygotowanie aromatycznego gulaszu z dzika, który w ramach urozmaicenia menu i Wam polecam ; )

 

Ragu z dzika z puree z batatów

 

300 gram mięsa gulaszowego z dzika

½ marchewki

1 szalotka

4-5 szt. pieczarek (użyła brunatnych)

1/3  selera

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

½ małej gałązki rozmarynu

1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

2 łyżki oliwy +2 łyżki

1 ziele angielskie

Sól, pieprz

Puree z batata:

2 nieduże bataty

1 łyżka masła

2 łyżki mleka

Sól, pieprz

 

Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy je w kostkę. Szalotkę obieramy kroimy w kostkę.  Pieczarki obieramy i kroimy ja na ćwiartki (jeśli używamy małych brunatnych, jeśli mamy duże pieczarki kroimy je w kostkę).

Mięso kroimy w kostkę (jeśli nie jest już pokrojone) i oprószamy je  solę, pieprzem i mąką.

Do rondla wlewamy oliwę, dobrze ją rozgrzewamy i wrzucamy oprószone mąką mięso – smażmy je po 3-4 minut z każdej strony aż ładnie się ze złoci. Podsmażone mięso przekładamy na talerz .

Na rondel wlewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną cebulę – przesmażamy 1 minutę. Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę i smażmy wszystko około 5 minut. Do warzyw dodajemy mięso, gałązkę rozmarynu, liść laurowy i ziele angielskie podlewamy wszystko wodą i winem – zagotowujemy- zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 45 minut (raz na jakiś czas mieszając zawartość).

Kiedy mięso zmięknie dodajemy pokrojone pieczarki i koncentrat pomidorowy i gotujemy kolejne 15 minut/ lub dłużej jeśli mięso jest jeszcze twarde). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Puree z batatów : Bataty obieramy, kroimy w kostkę przekładamy do garnka, zalewamy je wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i ubijamy ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do masy mleko i masło – mieszamy a następnie przecieramy puree przez sitko (aby nie miało grudek) i doprawiamy je do smaku solą  i pieprzem.

Puree nakładamy na talerze, na nie wykładamy ragu z dzika, dekorujemy  igiełkami rozmarynu i serwujemy, najlepiej z lampką czerwonego wytrawnego wina, smacznego ; )