Kochani jakiś czas temu obiecałam Wam KONKURS więc startujmy. Tym razem tematem przewodnim – JESIEŃ. Czekam na Wasze przepisy zarówno te na desery jak i dania wytrawne, które w swoim składzie będą miały choć 1 z głównych składników. Tym razem wybierać może z dość dużej gamy produktów a są nimi między innymi : grzyby leśne, brukiew, brukselka, buraki, dynia, papryka, figi, gruszki, jarzębina, pigwa, granat, jabłka, mango, winogrona i śliwki. Każdy z Was może wysłać 3 zgłoszenie, ale UWAGA! Konkurs skierowany jest tylko do osób pełnoletnich bo do wygrania między innymi zestaw markowego alkoholu 

ZASADY:
Do wygrania : Za I miejsce zestaw alkoholu Prawda, II miejsce Dzbanek filtrujący wodę Dafi III miejsce książka kucharska Kuchnia Filmowa
Zasady są bardzo proste a więc do dzieła Kochani:
1. Polub (jeśli oczywiście chcesz) Igraszki losu by Gosia Niewiadomska i Pravda. The truth in vodka.
2. Wyślij na adres igraszkilosugosi@gmail.com przepisy na swoje ulubione jesienne danie lub deser – zdjęcie mile widziane ale nie jest wymagane 😉
PROSTE? No to do dzieła 🙂 PS. Będzie mi miło jak udostępnicie post konkursowy 
Konkurs trwa od czwartku 14.09.2017 do godziny 23.59 w środę 27 września , wyniki podam w sobotę 30 września 😉

A ja dziś polecam smak mego dzieciństwa czyli najprostsze i najlepsze racuchy, tym razem w wersji bardzo jesiennej ze śliwkami 

Racuchy z zsiadłego mleka ze śliwkami

400 ml zsiadłego mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1,5-2 szklanki mąki
6-8 szt. śliwek
Cukier puder

Śliwki myjemy, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki lub kostkę.
Mąkę przesiewamy do miseczki łączymy ją z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do miski wlewamy zsiadłe mleko, wbijamy jajko – miksujemy aż do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą, miksujemy. Ciasto ma być gładkie i ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Do ciasta dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy raz jeszcze wszystko starannie.
Na patelnie wlewamy olej, podgrzewamy go, łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcję ciasta, następnie zmniejszamy płomień i smażymy placuszki po 3-5 minut z każdej strony (aż do zarumienienia). Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem racuchy posypujemy cukrem pudrem, smacznego